Vijesti

VIŠE OD 20 GODINA BIO JE GLASNOGOVORNIK VATIKANA // Preminuo Navarro-Valls – nezaboravni glasnogovornik pape Ivana Pavla II.

Navarro-Valls bio je prvi laik koji je vodio Tiskovni ured Svete Stolice

Bivši ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, španjolac Joaquín Navarro-Valls, preminuo je 5. srpnja u dobi od 80 godina.

Više od 20 godina bio je glasnogovornik Vatikana, a posebno je bio povezan sa svetim Ivanom Pavlom II., koji ga je i pozvao za ravnatelja Tiskovnog ureda, davši tako sustavu komunikacije Svete Stolice, neizbrisiv pečat. Joaquín Navarro-Valls je svoju dužnost glasnogovornika obavljao i u prvoj godini pontifikata pape Benedikta XVI.

Aktualni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice na Twitteru je opisao  kršćansko svjedočanstvo Navarro-Vallsa

„Milost pod pritiskom“ – tako je u tweet-u aktualni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, opisao kršćansko svjedočanstvo novinara i glasnogovornika Joaquína Navarro-Vallsa. Elegancija stila zajedno sa susretljivošću i izvanrednom kompetencijom, kvalitete su koje su kolege novinari, kao i oni koji to nisu, prepoznavali u liječniku koji je postao novinarom, koji je potom poslan u rat te je na kraju – po volji pape Woytiłe – postao vatikanski glasnogovornik.

„Kako Papi reći ne?“ – rado je ponavljao Navarro-Valls, prisjećajući se poziva poljskoga Pape. Svakako revolucionarna odluka među mnogim odlukama Ivana Pavla II.; do tada, naime, nijedan laik nije vodio Tiskovni ured Svete Stolice.

„Navarro-Valls igrao je i važnu diplomatsku ulogu za Svetu Stolicu”

U to vrijeme, 1984. godine, Navarro-Valls je bio potvrđeni novinar španjolskoga dnevnika ABC, za koji je kao novinar na terenu, pratio brojne sukobe na Bliskom istoku. Član Opusa Dei, munjevito je našao suglasnost s Velikim komunikatorom, Ivanom Pavlom II., koji ga je htio uza se, gdje je ostao do njegove smrti.

Joaquín Navarro-Valls je zapravo igrao i važnu diplomatsku ulogu za Svetu Stolicu, sudjelujući kao Vatikanski izaslanik na različitim konferencijama organizacije Ujedinjenih naroda. Time su položeni temelji pripravi apostolskih putovanja, pa i onoga posebnoga na Kubu. U sjećanju sviju ostaje – uz Papu Ivana Pavla II., na njegovim putovanjima oko svijeta, lik Navarra-Vallsa.

Navarro-Valls o svetom papi Ivanu Pavlu II.

Posebno su ganuće izazvale njegove suze, kad je na jednom brifingu, u Tiskovnom uredu, odgovarao na pitanje, kako osobno proživljava agoniju Ivana Pavla II. U prigodi kanonizacije svoga ljubljenog pape, Navarro-Valls se u intervjuu za naš Radio Vatikan, zaustavio na ‘tajni’ uspjeha komuniciranja pape Woytiłe – uspjeh koji je papa postigao također po svome glasnogovorniku:

„Kad je narod govorio ‘ima pravo’ nije to govorio zbog lijepoga glasa ili zbog veličanstvene komunikacijske izražajnosti; pravo se daje osobi koja govori istinu! U njemu mi se čini da lijepo, dobro i istinito, zrače kroz njegovu komunikaciju i tako su međusobno ujedinjeni, da se kvalitet komunikacije mogao jasno nazrijeti iz sadržaja onoga što se izriče. Sve u svemu, on je komunicirao Boga, vrlinu je činio privlačnom, predlagao je ono što je moglo ispuniti egzistenciju. To je, mislim, bila vrlina komunikativnosti, a ne čisto njezin formalni vidik“ – kazao je tom prigodom, za Vatikanski radio, Navarro-Valls.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh