Intervju

SJAJAN INTERVJU GLASA KONCILA S MAĐARSKIM PREMIJEROM

Viktor Orbán: Mene kalvinista, zamislite, došao je blagosloviti hrvatski svećenik iz Međugorja! Izdvojili smo vam neke zanimljive detalje iz intervjua koji su s mađarskim premijerom napravili novinari Glasa Koncila

Viktor Orban

Foto: Facebook, Orbán Viktor

 

Glas Koncila u svojoj 59-godišnjoj povijesti prvi put je intervjuirao predsjednika jedne strane vlade – prvoga čovjeka mađarske izvršne vlasti, Viktora Orbána.
Orbán je u razgovoru s novinarima Glasa Koncila govorio o međunarodnom euharistijskom kongresu koji se u rujnu održava u Mađarskoj, pomoći Hrvatskoj nakon potresa te kršćanskoj baštini srednjoeuropskih naroda. Izdvojili smo vam neke detalje iz intervjua:

Kalvinist koji doživljava i razumije ljepotu Euharistije

U razgovoru o predstojećem euharistijskom kongresu, mađarski premijer dotaknuo se i svoje obitelji. Naime, on je kalvinist, a supruga katolkinja. Napomenut ćemo kako kod kalvinista postoje samo dva sakramenta: krštenje i Gospodnja večera (euharistija), ali odbacuju transupstancijaciju i stvarnu prisutnost Kristovu, pa se sakramenti shvaćaju simbolički. Vrijednost za njih ima samo osobna vjera. Orbán je novinarima kazao kako, zahvaljujući vjeri svoje supruge i kćeri, doživljava i razumije ljepotu euharistije.

…kod nas se pod istim krovom događa suživot katolika i kalvinista, u istoj zajednici ljubavi

„I mi kalvinisti imamo bogoslužje, i mi dijelimo kruh i vino, no naša je liturgija ponajprije prisjećanje. Međutim, doživljavam i razumijem ljepotu euharistije jer imam katolikinju za ženu. U našoj kulturi, u brakovima u kojima su supružnici različitih konfesija, djeca prate roditelje, i to prema spolu.

Dakle, imam četiri kćeri katolikinje – što znači da živim s pet katoličkih žena pod istim krovom – a imam i jednoga sina kalvinista. Tako se kod nas pod istim krovom događa suživot katolika i kalvinista, u istoj zajednici ljubavi. Dodat ću tomu i da se jedna od mojih kćeri udala za sina grkokatoličkoga svećenika.“, kazao je ustvrdivši kako „mnogi žudimo za ostvarenjem kršćanskoga jedinstva“.

Blagoslov svećenika iz Međugorja

Orbán je spomenuo i jedan predivan detalj iz 2010. godine kada su pobijedili na izborima. Naime, iz Međugorja je stigao katolički svećenik kako bi ga blagoslovio.

„Pripremao sam se za polaganje zakletve i prvi govor, izišao sam kroz vrata i ugledao svećenika iz Međugorja, koji mi je rekao: »Došao sam vas blagosloviti prije nego što položite zakletvu.« Pazite, iz Međugorja je jednomu kalvinističkomu mađarskomu premijeru pristupio hrvatski svećenik iz Međugorja da ga blagoslovi! Zajedno smo se pomolili i nakon toga sam položio zakletvu. Dakle, to su stvari koje se događaju u kršćanskom svijetu, ako im dopustimo da se dogode.“

Cijeli intervju s mađarskim premijerom pročitajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh