Zanimljivosti

DESIDERATA

VIDEO Možda si baš ti osoba kojoj treba ovaj inspiracijski tekst Ako uspoređuješ sebe s drugima, možeš postati ogorčen ili ponosan, jer uvijek će biti i većih i manjih od tebe. Raduj se svojim postignućima, kao i svojim planovima...

Foto: Screenshot

Idi smireno kroz buku i užurbanost i sjeti se mira koji se može naći u tišini. Koliko je moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima.
Govori svoju istinu smireno i jasno, slušaj druge, čak i glupe i neuke, i oni imaju svoju priču. 
Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, one su teret duhu.

Ako uspoređuješ sebe s drugima, možeš postati ogorčen ili ponosan, jer uvijek će biti i većih i manjih od tebe.
Raduj se svojim postignućima, kao i svojim planovima. Održi zanos za svoj vlastiti poziv, ma koliko on skroman bio, to je pravo blago u promjenjivim vremenima.

Budi obazriv u svojim poslovima, jer svijet je pun prijevara, ali neka te to ne ometa da vidiš vrline i koliko ih ima.

Mnogi ljudi teže za visokim idealima i svud je život pun junaštva. Budi ono što jesi (budi svoj), pogotovo nemoj glumiti ljubav i nemoj biti ciničan prema njoj, jer usprkos svoj ogorčenosti i razočaranjima, ona je vječna kao i trava.

Spokojno primi iskustvo godina, skladno napuštajući stvari iz mladosti.

Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Nemoj sam sebe žalostiti izmišljanjima, mnoga strahovanja nastaju od umora i usamljenosti.

Osim održavanja samodiscipline, budi blag prema sebi. Ti si dijete svemira ništa manje nego što su to drveća i zvijezde. Imaš pravo biti ovdje. I bilo ti to jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kao što bi i trebao.

Dakle, budi u miru s Bogom, ma kako Ga zamišljaš i bez obzira kakav ti je posao i kakve aspiracije u bučnom komešanju života imaš.

Zadrži mir u svojoj duši. Pored sve prljavštine i jadikovanja, ovo je divan svijet. Budi radostan! Potrudi se biti sretan!

Max Ehrmann

Za Book.hr priredila I. A.; odabrala A. P.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh