Vijesti

VIDEO-KONFERENCIJA S MLADIMA DILJEM SVIJETA // Papa poručio mladima: Ne dozvolite da obrazovanje bude dostupno samo ‘elitama’!

Papa poručio mladima Ne dozvolite da obrazovanje bude dostupno samo 'elitama'!

Papa Franjo je 9. lipnja otvorio novi vatikanski ured Zaklade Scholas Occurrentes, koja promiče međusklop obrazovanja, umjetnosti i športa kako bi stvorila ‘kulturu susreta za mir’

Sveti je Otac tom prilikom putem video-konferencije razgovarao s mladima iz Italije, Kolumbije, Haitija, Paragvaja, Argentine, Brazila, Meksika, Španjolske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Elitizam je velika opasnost za mlade u području obrazovanja

‘Ne’ isključivanju, ‘da’ uključivanju! Papa je kazao da svi ljudi posjeduju vrijednost, kao što kamenčić ima svoju svrhu u svijetu. Upozorio ih je da od obrazovanja ne učine nešto što je samo za „elite“. Za mlade ljude u području obrazovanja postoji velika opasnost: elitizam. U nekim je mjestima novčana potpora za obrazovanje opala i stvorena je elita koja si može priuštiti obrazovanje. Papa Franjo je rekao da svi moraju imati iste mogućnosti, pogotovo kada je riječ o mladima koji ulaze u život i koji se pripremaju raditi u društvu sutrašnjice.

Ključna stvar u obrazovanju korištenje je triju jezika: glave, srca i ruku

Sveti je Otac istaknuo kako u obrazovanju nije riječ o tome da znamo stvari ili pohađamo nastavu, nego o tome da budemo sposobni koristiti tri jezika: glave, srca i ruku. To znači učiti na takav način da možeš razmišljati o tome što osjećaš i činiš; da možeš osjećati o čemu razmišljaš i što činiš; da možeš činiti što osjećaš i o čemu razmišljaš. Jedinstvo unutar osobe – kazao je papa Franjo.

Što je istinska globalizacija?

Usredotočio se potom na temu globalizacije koju smatra dobrom, no ponekad postoji opasnost asimilacije i jednoličnosti, poništavajući osobne karakteristike ljudi. Ili ćeš se potpuno prilagoditi sustavu ili ne postojiš! No istinska globalizacija – napomenuo je Papa – poštuje različnost i samo je ono društvo sposobno rasti, koje je spremno prihvatiti različitost. I svaka osoba ima zadatak pronaći istinski smisao svoje uloge u životu – zaključio je Sveti Otac.

Osnutak Zaklade Scholas Occurentes

Papa Franjo je 13. kolovoza 2013. godine ustanovio Zakladu Scholas Occurentes kao međunarodnu organizaciju papinskoga prava čiji je primarni cilj promicanje kulture susreta putem obrazovanja, tehnologije, umjetnosti i športa. Sveti je Otac sinoć otvorio novi ured koji je smješten u Palači sv. Kaliksta, a služit će kao baza za djelovanje u Italiji. Organizacija je danas prisutna u 190 zemalja s mrežom od skoro pola milijuna škola svih vjeroispovijesti, a obuhvaća kako javne tako i privatne škole. Pokret je započeo prije dvadeset godina u Argentini kada je Jorge Mario Bergoglio – sadašnji papa Franjo – bio nadbiskup Buenos Airesa.

Najčitanije

Na vrh