Razmišljamo o evanđelju

ĐAVOLSKA ZAMKA

VIDEO FARIZEJSTVO DANAS: Kako gledaš na sebe? Često pred Boga dolazimo s ispisanim receptom u kojem navodimo što bi on sve trebao učiniti i gdje bi nas sve trebao promijeniti, zaboravljajući pritom na svoju kratkovidnost. Možda bismo umjesto toga trebali odbaciti svoje obrambene mehanizme i strahove, pustiti Isusa da sam dođe k nama, dopustiti mu da nas pronađe, da nas uzljubi – baš tu gdje se trenutno nalazimo, baš takve kakvi jesmo: slabe i grešne. On će nam dati počinka, poviti naše rane, okrijepiti nas i bdjeti nad nama (usp. Ez 34,16)

Foto: Unsplash,  Eric Ward 

 

Farizejski mentalitet nikada nije nestao, mnogi ga i danas njeguju. No on se možda ne očituje toliko u osuđivanju drugih ljudi, koliko u tome kako neki ljudi gledaju na sebe: žive u tjeskobi misleći da se Božja ljubav mora zaraditi ili da svojim životom moraju opravdati njezino primanje. Žive u strahu da se neće pokazati dostojnima Boga i da će zbog toga izgubiti spasenje. Kakva je to đavolska zamka!

Iznenađujuće je koliki ljudi, kada zapadnu u nekakvu krizu, kada se „izgube”, misle da se prvo moraju srediti i da tek poslije toga imaju pravo doći k Bogu, doći na ispovijed. Kao da smo mi sposobni sami sebe spasiti ili srediti bilo koje područje našeg života! Ispovjedaonica je bolnica. U bolnicu se ide kada je čovjek bolestan, a ne tek nakon što ozdravi, da se pohvali liječniku.

Pročitajte nagovor vlč. Tomislava Šaguda u cijelosti na njegovoj službenoj stranici.

vlč. Tomislav Šagud; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh