Duhovna glazba

„VENI SANCTE SPIRITUS!“

Drevna molitva zaziva Duha Svetoga Poznajete li „zlatnu sekvenciju“?

Drevna molitva zaziva Duha Svetoga

Foto: Screenshot

 

Latinski zaziv Duha Svetoga poznat kao „zlatna sekvencija“ (Dođi, Duše Presveti) prekrasna je i snažna molitva Duhu Svetomu, a koja potječe iz 13. stoljeća. Pripisuje se kardinalu Stephenu Langtonu, kenterberijskomu nadbiskupu.
Sekvencija je nekada bila sastavan dio mise i pjevala se je prije evanđelja, a godine 1570. uvrštena je u liturgiju kao posljednica koja se čita (ili pjeva) na misi od Duhova do naredne subote. Revizija misala pape Urbana VIII. 1634. nije u nju dirala te je i danas dio misala u izvanrednom obredu mise. Drugim riječima, gotovo 450 godina ta je molitva dio proslave svetkovine Duhova te susljednog tjedna, koji označava prijelaz iz vazmenog vremena u vrijeme kroz godinu.
Slavan srednjovjekovni teolog Clichtoveus u svojem djelu Elucidatorium kaže o toj molitvi da je „zaslužila svaku hvalu zbog svoje čudesne slatkoće, stilske jasnoće, ugodne britkosti i bogatstva misli (te je svaki stih izreka), a ponajviše lakoćom i elegancijom koja se ogleda u vještini i skladnu kontrastu izrečenih misli“.

Dođi, Duše Presveti

Dođi, Duše Presveti,
sa neba nas posjeti
zrakom svoje milosti.
Dođi, Oče ubogih,
djelitelju dara svih,
dođi, srca svjetlosti.
Tješitelju tako blag,
ti nebeski goste drag,
pun miline, hlade tih.
Umornima odmore,
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.
Sjaju svjetla blaženog,
sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.
Bez božanstva tvojega
čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.
Nečiste nas umivaj,
suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.
Mekšaj ćudi kamene,
zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.
Svim što vjeru imaju,
što se u te ufaju,
sedam svojih dara daj.
Daj nam krepost zaslužnu
i smrt lijepu, blaženu,
daj vjekovit svima raj.

Uđimo u tu molitvu s otvorenim osjećajima. Nađimo tiho mjesto. Čitamo ju. Molimo ju. Poslušajmo njezinu melodiju u priloženom videu. Prepustimo se njezinu ritmu i s djetinjom vjerom pozovimo Duha u svoje srce i dušu. Zazovimo njegove zrake, njegove darove, njegovu utjehu, njegovo osvježenje, njegovo svjetlo, njegovo izlječenje, njegovu vodu koja gasi žeđ, njegovo očišćenje, njegov život, njegovu radost… Neka Duh Sveti – treća božanska osoba u Presvetom Trojstvu – odgovori na zazive našeg srca!

Izvor:  Catholic Link

Preveo Josip Sinjeri

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh