Duhovnost

TOMISLAV IVANČIĆ

VELIKA SUBOTA Ako te muči osama, ako se pitaš čemu sve ovo, ako ne možeš vjerovati u bolju budućnost, zagledaj se u Isusov grob… Tada ćeš ozdraviti, osloboditi se tjeskobe, straha i muke...

Velika Subota - Oaze života

Foto: Shutterstock

 

Danas je Velika subota. Jučer je umro Bog, danas leži u grobu. Zar da ne zastane dah svim stanovnicima neba i zemlje, zar da svako živo biće, životinje, biljke, pa i mrtva priroda, ne osjete da se dogodilo nešto strahovito? Zar je moguće da Bog bude ubijen? Zar je moguće da Bog ovdje među nama ima svoj grob? Zar Boga onda više nema? Ako je Bog umro, onda nemamo više Oca, nemamo više kamo ići, više ne znamo što je lijevo i desno. Više se ne isplati biti ni pravedan, ni pošten, ni čovjekoljubiv. Što se to strahovito dogodilo među nama?

Ušao je u grob da razori sve naše grobove i da od naših groblja načini obitavališta mira, uskrsnuća, života i sigurne nade

Kad je nepravda čovječanstva bila na vrhuncu, kad se činilo da su na zemlji samo oni koji su nepravedni, da samo zločinci imaju pravo i da pobjeđuju, kad je mrak bio najgušći, tad se božanska, sveta riječ utjelovljena u Isusu Kristu spustila na zemlju, tad je Sin Božji sišao među nas da učini red i da vrati pravdu potlačenima. Jučer je dospio na križ, a danas je ušao u grob da razori sve naše grobove i da od naših groblja načini obitavališta mira, uskrsnuća, života i sigurne nade. To je božanske sjeme danas zasijano u našu zemlju, da iz njega nikne novo stablo, nova biljka, nova klica čovječanstva. Što će se dogoditi sutra u rano jutro?

Iako dan tuge, ovo je zapravo dan radosti. Ovo je dan duboke tišine

Veličanstvena eksplozija, najjača u povijesti čovječanstva, eksplozija života, pobjede nad smrću, pobjede nevinosti i čistoće nad zločinstvom, grijehom, masakriranjem i ubijanjem drugih. Danas je najsnažnija nebeska mina ukopana u ovu zemlju da razori sve neprijatelje čovjeka, da zgazi, spali i pokopa u grob sve nečovječno i paklensko na ovoj zemlji i da grob zapečati. Sam Bog je zaželio biti čovjekom, sam Bog je htio doći među nas, kako čovjek ne bi bio prepušten zloći, Sotoni i paklu. Iako dan tuge, ovo je zapravo dan radosti. Ovo je dan duboke tišine. Danas bi trebalo poći u crkvu na Božji grob i dopustiti da ti ovaj dan govori, da te uvjeri i da ti dadne novu nadu i nove snage. Ako si bolestan, pođi do Božjeg groba i zagledaj se, jer je u njemu pokopana tvoja bolest. Ako se bojiš svojih grijeha, pogledaj u taj grob, tu je tvoj grijeh, tvoja krivica, tvoja muka i tjeskoba, strah od budućnosti, tu je pokopana tvoja smrt. Krist je uzeo naše ljudsko tijelo i na njemu sve naše patnje i krivice, te ih pokopao u grob, a nas uskrisio na život. Ako te muči osama, besmisao života, ako se pitaš čemu sve ovo i ako ne možeš izdržati progonstvo, ako ne možeš vjerovati u bolju budućnost, zagledaj se u Isusov grob i znaj da je unutra pokopano tvoje beznađe, a uskrsnut će nada, život i povratak kući.

Tek kad priznaš svoju muku i strah, kad prihvatiš svoje bolesti i shvatiš da je to tvoja stvarnost, tad ćeš ozdraviti, osloboditi se tjeskobe, straha i muke

Potrebno je znati prihvatiti realno svoju ljudsku situaciju. Tek kad stvarno dodirneš smrt, doživjet ćeš radost što živiš. Kad dodirneš svoju krivicu i priznaš je, doživjet ćeš i oslobođenje od nje, otkupljenje i praštanje. Tek kad priznaš svoju muku i strah, kad prihvatiš svoje bolesti i shvatiš da je to tvoja stvarnost, tad ćeš ozdraviti, osloboditi se tjeskobe, straha i muke. Ne boj se, jer Uskrsli je s tobom. Ne boj se, jer je jači onaj koji je u tebi nego onaj koji je u svijetu. Idi s tom snagom koja je u tebi i pobijedit ćeš sva zla u svojoj budućnosti.

Veliko očekivanje događa se u dubinama sviju nas. Svi mi u svim mukama naše povijesti očekujemo da će se dogoditi nešto izvanredno duboko, božansko. Očekuj to i danas. Oni koji očekuju, zaista i dočekaju Boga, pobjednika, pravednoga.

Dok proživljavaš trenutke svoje Velike subote, sjeti se da je i naša domovina u trenucima Velike subote, ali da će uskoro Uskrs, već sutra. Pogledaj u taj Uskrs i lako ćeš izdržati svoj grob, svoju bolest, osakaćenost, besmisao, svaki poraz, neuspjeh, svaku muku, krivicu i strah. Pobjeda je ispred tebe, sasvim blizu, nadohvat tvoje duše. Dohvati je danas, privuci je svojom molitvom, postom i ljubavlju. Od sada vjeruj, ljubav je jedina koja pobjeđuje, jer Bog je ljubav.

Iz knjige prof. Tomislava Ivančića.
Njegove naslove možete nabaviti i ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh