Osobni razvoj

IZREKE SVETACA

Zašto je tako teško naći pravog prijatelja? Imate li odanog prijatelja? Koje osobine tražite pri odabiru prijatelja? Zašto je tako teško naći pravog prijatelja? Pogledajmo što nam svetci o tome govore!

Izreke svetaca o prijateljstvu

Foto: Shutterstock

 

Svetci znaju kakva je vrijednost imati dobrog prijatelja. Prijatelji koji nas podupiru i nadahnjuju u našoj vjeri važni su u kršćanskom životu. Kao što nas svetci podsjećaju u svojim mislima, pravog prijatelja nije lako naći, a kad ga nađemo, moramo učiniti sve da zadržimo to prijateljstvo.

Imate li odanog prijatelja? Koje osobine tražite pri odabiru prijatelja? Zašto je tako teško naći pravog prijatelja? Pogledajmo što nam svetci o tome govore!

„Bog nam šalje prijatelje da nam budu potpora u životnim borbama. Oni nam pomažu naći snagu za ostvarenje našega najvećeg ideala.“ (Sv. Maksimilijan Kolbe)

„Vjeran prijatelj pouzdana je zaštita; i tko ga je stekao, našao je blago. Pravom prijatelju nema cijene, niti se može izmjeriti njegova vrijednost. Pravi je prijatelj balzam života, nalazi ga onaj tko se Gospoda boji.“ (Sirah)

„Unutarnji čovjekov život, koji je poznat samo Bogu, donekle nam se otvara u prijateljstvu. Prijateljstvo dijelom ispunjava našu potrebu za ispunjenošću, kada usamljena srca nađu ispunjenje u drugome. Prijateljstvo izvlači najbolje iz čovjeka, umanjujući njegov ego.“ (Sv. Toma Akvinski)

„Bježi od lošeg društva kao od zmije otrovnice! Ako imaš dobre prijatelje, uvjeravam te da ćeš jednom uživati blaženstvo u vječnosti. Ali ako se držiš loših prijatelja, i sam ćeš se  pokvariti i mogao bi izgubiti svoju dušu.“ (Sv. Ivan Bosco)

„Prijateljstvo, kao što je poznato, zahtijeva potpunu odanost drugomu, želeći samo dobro drugoga.“ (Sv. Ivan Pavao II.)

„Stablo se prepoznaje po plodovima, a čovjek po svojim djelima. Dobro djelo nikada nije učinjeno uzalud; onaj tko sije ljubav, žanje prijateljstvo, a onaj tko sadi ljubaznost, ubire zahvalnost.“ (Sv. Bazilije)

„Kakvo dobro Bog čini ljudima kad im pošalje dobro društvo.“ (Sv. Terezija Avilska)

„Ima prijatelja koji vode u propast, a ima i prijatelja privrženijih od brata.“ (Mudre izreke)

„Ako prijateljstvo prestane, nikada nije ni bilo pravo.“ (Sv. Jeronim)

„Ljubite svakoga pravom ljubavlju … ali sklapajte prijateljstvo samo s onima koji mogu dijeliti istinske vrline s vama. Što su vrednije vrline koje dijelite s njima, to će veće biti vaše prijateljstvo.“ (Sv. Franjo Saleški)

Autor: Becky Roach (Catholic link)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh