Vijesti

VAŽNOST OTOKA U TIHOM OCEANU // Guam – otok koji je ‘meta’ Sjeverne Koreje, jedan je od Marijanskih otoka s većinskim katoličkim stanovništvom

Od oko 163 000 stanovnika na otoku, 85% je onih koji se deklariraju katolicima…

Dok svijet neprestano prati razvoj odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje, u sjeni ostaje priča o otoku Guamu, koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Tihoga oceana, a koji je ‘meta’ sjevernokorejskih prijetnji.

‘Marijanski otoci’

Otok Guam jedan je od 15 otoka koji se nazivaju ‘Marijanskim otocima’. Apostolska prefektura ‘Marijanski otoci’ bila je uspostavljena 1902. godine, bulom Quae mari sinico pape Lava XIII.

Otok, koji je pod upravom Sjedinjenih Američkih Država, dugo je bio od velike strateške važnosti za njih upravo zbog svog položaja u lancu Marijanskih otoka. Desetljećima je služio kao središte nekoliko američkih vojnih baza.

Katoličanstvo na otoku

Od oko 163 000 stanovnika na otoku, 85% je onih koji se deklariraju katolicima. Tijekom zadnjih nekoliko tjedana, koliko traje izravniji dijalog američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una, o čemu više možete pročitati OVDJE, svećenici su predvodili molitvu za mir i poticali vjernike na nju.

Iz nadbiskupije su pristizale poruke ohrabrenja vjernicima, potičući ih da ostanu mirni i da imaju povjerenja u sigurnosne snage koje štite otok. Savjetovano im je da svoj pogled usmjere na Boga i da se uvijek mole, posebno u ovim trenucima.

Vjernici su pozvani da se 13. rujna pridruže moliti krunice za mir, kada se obilježava 100. godišnjica Gospe od Fatime u glavnom gradu Hagatneu.

Pridružimo se i mi molitvi za mir u svijetu.

Najčitanije

Na vrh