Vijesti

BDP NIJE KLJUČ SREĆE

U Vatikanu predstavljen izvještaj o sreći u svijetu: ovo su bitni čimbenici sreće Ustanovljeno je da su bitni čimbenici sreće: nada u život, sloboda, velikodušnost, društvena potpora i nepostojanje korupcije…

U Vatikanu predstavljen izvještaj o sreći u svijetu: ovo su bitni čimbenici sreće
Foto: Casina Pio IV. – sjedište Papinske akademije znanosti/Shutterstock

U Papinskoj akademiji znanosti u Vatikanu predstavljen je izvještaj o sreći u svijetu. Izvještaj, osim što mjeri razinu sreće u 156 zemalja, daje i analizu migracijskih naroda. Na predstavljanju je među ostalima govorio biskup Marcelo Sánchez Sorondo, kancelar Papinske akademije znanosti, koji je istaknuo da se sreća ne može ograničiti na poštovanje ljudskih prava, nego treba biti u odnosu s općim dobrom.

U Vatikanu predstavljen izvještaj o sreći u svijetu: ovo su bitni čimbenici sreće

BDP nije glavni ključ sreće

Vlade sve više rabe pokazatelje sreće kako bi donijele političke odluke – rekao je Jeffrey D. Sachs, jedan od autora izvještaja. Ustanovljeno je da su bitni čimbenici sreće nada u život, sloboda, velikodušnost, društvena potpora i nepostojanje korupcije. Bruto domaći proizvod nije ključan za sreću, ali je važan i treba ga povezati s drugim čimbenicima.

Finska na vrhu ljestvice

Izvještaj, među ostalim, daje i ljestvicu zemalja po razini sreće. Na čelu je Finska, iza nje Norveška, Danska, Island, a slijede Švicarska, Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija. Finska je na vrhu liste i prema pokazateljima koji mjere sreću doseljenika.

Izvor: Vatikanski Radio

Priredila: Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh