Vijesti

VATIKAN // Papa: Neka nam Marija pomogne da budemo svetima, kako bismo se jednog dana susreli s Njom u raju

Papa: Neka nam Marija pomogne da budemo svetima, kako bismo se jednog dana susreli s Njom u raju

„Najveći je dar, koji Marija nosi starijoj rođakinji i cijelomu svijetu, Isus koji već živi u njoj…“

Neka nam Marija pomogne da budemo svetima, kako bismo se jednoga dana susreli s Njom u Raju – molitva je pape Franje iz podnevnog nagovora koji je uputio vjernicima jučer, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo.

„Stvarna Isusova prisutnost sve ispunja smislom“

Komentirajući Evanđelje iz današnje liturgije, koje govori o Marijinom odlasku Elizabeti, kako bi joj pomogla u posljednjim mjesecima trudnoće, Papa je istaknuo da je najveći dar koji Marija nosi starijoj rođakinji, i cijelomu svijetu, Isus koji već živi u njoj. „U Elizabetinoj i Zaharijinoj kući, u kojoj je prije vladala žalost, jer nije bilo djece, sada vlada radost zbog dolaska djeteta, i to djeteta koje će postati veliki Ivan Krstitelj, Mesijin preteča. Po Marijinu dolasku radost se razlijeva iz srdaca, jer nevidljiva, ali stvarna Isusova prisutnost sve ispunja smislom: život, obitelj, spas naroda… Sve!“, istaknuo je Papa.

„Poniznost je poput praznine koja ostavlja prostor za Boga“

„Ta se punina radosti“, objasnio je, „izražava Marijinim glasom u divnoj molitvi koju nam je prenio Luka u Evanđelju, i koja se po prvoj riječi, na latinskom jeziku, zove Magnificat (Veliča). Hvalospjev je to Bogu koji čini velika djela preko poniznih osoba, nepoznatih svijetu, jer“, istaknuo je Papa, „poniznost je poput praznine koja ostavlja prostor za Boga. Ponizna je osoba moćna, jer je ponizna, a ne zato što je snažna. To je veličina poniznoga i poniznosti.“

Magnificat govori o milosrdnom i vjernom Bogu, koji svoj naum spasenja ostvaruje s malenima i siromašnima, s onima koji vjeruju u Njega, koji se, kao Marija, pouzdaju u njegovu Riječ. Blažena ti što povjerova (Lk 1,45) – uzviknula je Elizabeta. Dolaskom Isusa po Mariji, u toj je kući nastalo ne samo raspoloženje radosti i bratskoga zajedništva, nego i vjere koja vodi do nade, molitve, do hvale. Voljeli bismo da se sve to danas dogodi i u našim kućama“, rekao je Papa. „Slaveći Presvetu Mariju uznesenu na nebo, željeli bismo da Ona, još jednom, nama, našim obiteljima, našim zajednicama, donese onaj neizmjerni dar, onu posebnu milost koju trebamo uvijek moliti prije svega i ponad drugih milosti koje su nam također na srcu, a ta je milost Isus Krist!“

„Noseći Isusa, Gospa i nama nosi novu radost“

„Noseći Isusa“, dodao je Papa, „Gospa i nama nosi novu radost, punu značenja; donosi nam novu sposobnost da u vjeri prijeđemo najbolnije i najteže trenutke; donosi nam sposobnost za milosrđe, za uzajamno praštanje i razumijevanje, za međusobnu potporu. Marija je uzor krjeposti i vjere. Razmatrajući ju danas, uznesenu na Nebo, na završetku njezina zemaljskog puta, zahvaljujemo joj, jer nam uvijek prethodi u hodočašću života i vjere. Ona je prva učenica. I molimo je da nas čuva i podupire; da možemo imati snažnu, radosnu i milosrdnu vjeru“, rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh