Osobni razvoj

KAKO ODGAJATI DOBRU KATOLIČKU DJECU

Utecimo se Mariji u pomoć i pustimo neka nas odgaja kao i Krista Može li me onda itko drugi bolje naučiti kako više biti Kristu nalik? Ona je služila Djetetu koje je bilo Krist

Foto: Divina Clark, Unsplash

Foto: Divina Clark, Unsplash

(…)

U predaji Katoličke crkve snažno je utjecanje Mariji za pomoć u raznim nevoljama, bile one male ili velike. Osobno sam se više puta osvjedočila u Marijinu intervenciju kada bih u molitvi zazvala njezinu pomoć, bilo po pronalaženju ključa koji se zametnuo, bilo po izmirenju u ljudskim odnosima, koji znaju biti toliko zamršeni da ih uistinu može rasplesti samo Bog po Marijinu zagovoru.

Međutim, Marijina briga mnogo je dublja od toga da pomaže pronaći ključeve kojoj od svoje zaboravne djece. Njezina je zadaća u našim životima činiti nas što sličnijima njezinu Sinu. Imamo na umu da je Isus dugi niz godina živio zajedno s njom i Josipom u skrovitosti i svakodnevnosti života. Te je, našoj spoznaji skrivene godine Isus živio pod skrbi svoje majke koja ga je najbolje poznavala.

Vodi nas Kristu

U istoj skrovitosti Marija može odgajati i nas kako bismo iz dana u dan rasli u svetosti daleko od očiju javnosti. Pritom ona ne treba u našem životu činiti neka velika čudesa, ali s obzirom da smo joj se utjecali u molitvi i tražili je, nećemo se iznenaditi kada na koncu života vidimo da nas je cijelo vrijeme vodila prema Kristu.

Ali ona to ne može učiniti ako joj ja to ne dopustim. To znači da ju trebam svakodnevno pozivati u svoj život da bi me učila kako što činiti. Ona je odgajala dijete koje je bilo Krist. Može li me onda itko drugi bolje naučiti kako više biti Kristu nalik? Ona je služila Djetetu koje je bilo Krist. Može li me onda itko drugi bolje naučiti kako služiti Kristu? Tako postajemo poput Marije, a svi smo pozvani služiti Kristu. Marija nas može tome najbolje poučiti.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh