Osobni razvoj

VLASTITE POGREŠKE

Usredotoči se na dobro Tko ima uši, neka čuje!

Foto: Shutterstock

 

Pogreške koje otkrivamo na drugome često su projekcija naših vlastitih pogrešaka. Ono što ne želiš vidjeti sâm na sebi, vidiš na drugome. Postoji neobičan mehanizma u našoj psihi, na to nam ukazuju psiholozi, a taj je da svoje loše osobine zapisujemo na račun drugoga. Ako opažaš trijesku u oku brata svoga, bit će pametno da potražiš gredu u svom vlastitom oku. Moguće je da je ta trijeska bljesak tvoje grede. Pogreške koje otkrivaš na drugome mogu te puno poučiti o tebi samom. Što više živiš u ljubavi, tim se manje vežeš na nedostatke drugoga. „Mržnja izaziva samo svađu, a ljubav prikriva sve prijestupe” (Izr 10, 12). Ljubav ne sumnjiči motiv djelovanja drugoga i uvijek sve vidi dobro. Kada Isus susreće Zakeja, ne gleda u njemu u prvom redu mnoge njegove krive korake. Isus vidi Zakejeve mogućnosti.

Najvažnije je radovati se dobrim osobinama drugoga – ne zavidjeti na njima nego ih iznositi na svjetlo.

Uvijek je više istinita dobrota nego zlo. Onaj tko vidi duboku istinu o drugome, uvijek vidi da je drugi stvoren na Božju sliku, da ljubi i bude ljubljen. Ispravan odgoj i prijateljstvo podrazumijeva da u određenim trenucima mirno i staloženo trebamo progovoriti o nedostacima i slabostima drugoga. Ali je najvažnije radovati se dobrim osobinama drugoga – ne zavidjeti na njima nego ih iznositi na svjetlo. Čovjek se više razvija i napreduje kada njegove dobre osobine priznajemo i cijenimo nego kada samo želimo iskorijeniti njegove pogreške. I ti sam postaješ neusporedivo radosniji kada vidiš dobrotu u svom okruženju nego kada vidiš zlo.

 

Autor: Wilfrid Stinissen

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh