Valentina Jandrašek

RECENZIJE KNJIGA

USREĆITI BOGA Ponekad je toliko teško shvatiti da istinska radost izvire samo iz prihvaćene patnje, one svakodnevne, male ili velike U vremenu tjeskobe i beznađa, stresa i neizvjesnosti u kojemu živimo obasuti smo priručnicima i osobama koje nas žele naučiti sreći, pokazati nam kako se usredotočiti na sebe te se svojom snagom i vještinom usrećiti. Knjiga vrhunskoga poljskoga poznavatelja Biblije, duhovno mudrog i iskusnog pavlina, Augustyna Pelanowskoga Usrećiti Boga također nam želi pomoći (o)živjeti istinsku sreću kojoj svi težimo.

USREĆITI BOGA Ponekad je toliko teško shvatiti da istinska radost izvire samo iz prihvaćene patnje, one svakodnevne, male ili velike

Foto: Shutterstock

 

Postoje, ipak, čežnje utkane u nas od najranije dobi…

Našim se odrastanjem mijenjaju i naše želje. Odrastao čovjek ne teži više postignućima koja zadivljuju i motiviraju dijete. On postaje ozbiljniji, a njegovi su ciljevi jasniji, ili ih on takvima smatra. Postoje, ipak, čežnje utkane u nas od najranije dobi – žudnje koje ne gasnu našim odrastanjem iako ih ponekad zatomljujemo zaboravljajući pritom koliko su duboke i važne. Jedna je od njih i težnja ka istinskoj sreći, dubokoj radosti koju, svjesno ili nesvjesno,  jednakim žarom želi živjeti dijete i starac. U vremenu tjeskobe i beznađa, stresa i neizvjesnosti u kojemu živimo obasuti smo priručnicima i osobama koje nas žele naučiti sreći, pokazati nam kako se usredotočiti na sebe te se svojom snagom i vještinom usrećiti. Knjiga vrhunskoga poljskoga poznavatelja Biblije, duhovno mudrog i iskusnog pavlina, Augustyna Pelanowskoga Usrećiti Boga također nam želi pomoći (o)živjeti istinsku sreću kojoj svi težimo. Nudeći nam svoja razmatranja nekih od temeljnih duhovnih istina i poznatijih biblijskih tekstova te ističući važnost i duhovnu snagu sakramenata i iskrenoga predanja Djevici Mariji, koja je i naša Majka, p. Augustyn nam pruža punu bocu duhovnoga kisika pomažući nam da zaronimo u dubine razmatranih istina i toliko često površno pročitanih biblijskih odlomaka onoliko duboko koliko želimo.

Teško je prihvatiti da ćemo Boga, koji je izvor svake radosti, ljubavi i utjehe, usrećiti samo ako mu dopustimo da On usreći nas, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo

Čitanje ovih učenih misli koje su jednostavnim jezikom i stilom postale dostupne prosječnom čitatelju omogućilo je tako i meni istinski sagledati svakodnevne sitnice koje me čine sretnom, ali i dubine onoga što mi se činilo poznatim te iznova iskusiti Božju nježnost i brigu, toplinu Majke koja me štiti i uči ljubiti sebe, Isusa i bližnje. Ponekad je toliko teško shvatiti da istinska radost izvire samo iz prihvaćene patnje, one svakodnevne, male ili velike. Teško je prihvatiti da ćemo Boga, koji je izvor svake radosti, ljubavi i utjehe, usrećiti samo ako mu dopustimo da On usreći nas, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo. Dok smo zagledani u veličine i pritiješnjeni težinama vlastitih križeva, teško je istinski prigrliti istinu da je On, Jaganjac Božji, svu vunu ljubavi predao nama da bi nas prekrio jer smo se tresli od hladnoće mržnje prema samima sebi i prema drugima, jer bijasmo goli i prokleti. (str. 19.) Čitanje ove knjige svakom će otvorenom čitateljskom srcu pomoći da (iznova) spozna i prihvati tu istinu živeći svrhovito i ispunjeno – onako kako je to želio Otac nježno ga tkajući u svojim sigurnim Rukama.

Pred nama je jedna od ponajboljih knjiga p. Augustina Pelanowskog. Neobično nadahnuto, prožeto Božjom riječju, potvrđeno mnogim primjerima, pisac proniče u najvažnija otajstva ljudskog postojanja i probleme koji muče čovjeka oduvijek i zauvijek, dok je u tijelu i svijetu. Ova nas knjiga želi do srži protresti i ispuniti novom nadom i snagom na proputovanju prema vječnosti, objašnjavajući u Božjem svjetlu stvarnosti kojima smo okruženi i kojima svakodnevno dišemo. Autor u svemu otkriva mističnu, skrivenu stranu s porukom ljubljenog Oca. Želi nam razjasniti bit, put i puninu sreće i sretnosti za kojom bolno čeznemo.

Fr. Marko Glogović, OSPPE, iz Predgovora hrvatskom izdanju

Knjigu možete kupiti ovdje.

Valentina Jandrašek; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh