Roditelji i djeca

KAKO ODGAJATI DOBRU KATOLIČKU DJECU

Usaditi djetetu ljubav prema učenju Ne trebamo biti profesionalni učitelji kako bismo djecu zainteresirali za ono što uče u školi. Naša je uloga potaknuti njihovo zanimanje za stjecanje znanja koje im je potrebno za funkcioniranje u društvu

Foto: Pixabay

 

Ono što će s vama podijeliti stručnjaci na području obrazovanja koji su u izravnom kontaktu s djecom, i to bilo gdje u svijetu, jest dojam da djeci nedostaje želje i oduševljenja za učenje. Dijete u prvi razred obično krene sa žarom i gladi prema znanju, ali ta želja presahne negdje na putu između prvog razreda i završetka srednje škole.

Vjerujem da roditelj može u stanovitoj mjeri pomoći djetetu da se njegova želja za novim znanjima održi time što će pokazivati zanimanje prema gradivu koje ono uči i zanimanje za njegov napredak. Sumnjam da djeca imaju ikakve koristi ako im samo ponavljamo rečenice poput: „Zagrij stolicu i baci se na posao. Uči dok imaš priliku. Da sam ja imao uvjete kakve ti imaš, gdje bi mi bio kraj. Ne budeš li sada učio, kasnije će ti biti žao.”

Učenje može biti zabavno

Suhoparan zadatak koji je dijete dobilo na satu geografije može postati uzbudljiv kada otkrije da je zadatak povezan sa svakodnevnim životom.

Recimo da dijete za domaću zadaću treba prikupiti slike pet poljoprivrednih proizvoda koji se uzgajaju u američkoj saveznoj državi Mississippi. Dijete je planiralo prolistati novine ne bi li naišlo na potrebne fotografije, ali jedan odlazak u smočnicu promijenio je njegov plan. Vidjelo je da se na policama smočnice nalaze proizvodi koje je uzgojila njegova obitelj te je umjesto lijepljenja fotografija u bilježnicu, sutradan na sat geografije došao s malim staklenkama koje je napunio kukuruznim brašnom, pšeničnim brašnom, zrnjem zobi, kikirikijem u ljusci i snopom pamuka.

Učenje računanja pomoću razlomaka dobiva smisao kada kolač treba podijeliti s braćom i sestrama na sedam jednakih dijelova. Čitanje je mnogo zanimljivije kada ti mama dâ da pred svima pročitaš razglednicu koju je vašoj obitelji poslala baka s putovanja u daleku zemlju.

Uloga roditelja je potaknuti zanimanje

Ne trebamo biti profesionalni učitelji kako bismo djecu zainteresirali za ono što uče u školi. Naša je uloga potaknuti njihovo zanimanje za stjecanje znanja koje im je potrebno za funkcioniranje u društvu.

Iznenađujuće je koliko se djeca mogu lako odvojiti od televizije, mobitela, računala ako im se dâ da rade nešto zanimljivije

Roditeljima je velik izazov poticati ih na samokontrolu i suzdržavanje od korištenja medija, tih lopova koji kradu vrijeme i koncentraciju. Između ostalog, to možemo postići planiranjem konstruktivnih projekata kojima primjenjuju stečena znanja. Iznenađujuće je koliko se djeca mogu lako odvojiti od televizije, mobitela, računala ako im se dâ da rade nešto zanimljivije.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland, koja izlazi uskoro!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh