Katekizam Katoličke Crkve (KKC)

IZ KATEKIZMA KATOLIČKE CRKVE

Upozorenje Otada vjernici Kristovi »razapeše tijelo strastima i požudama« (Gal 5,24); oni su vođeni Duhom i slijede želje Duha

Foto: Emmanuel Phaeton, Unsplash

Foto: Emmanuel Phaeton, Unsplash

 

Spasenjska rasporedba Zakona i Milosti odvraća srce ljudî od požude i zavisti: obraća ga k želji za Najvišim Dobrom i uči željama Duha Svetoga koji nasićuje ljudsko srce.

Bog obećanjâ oduvijek je upozoravao čovjeka protiv zavodljivosti onoga što se, sve od početka, prikazuje »dobrim za jelo, za oči zamamljivim, a za mudrost poželjnim« (Post 3,6). Zakon povjeren Izraelu nije nikad dostajao za opravdanje onih koji su mu bili podređeni; dapače, postao je oruđem »požude«. Neujednačenost između htijenja i činjenja pokazuje na sukob između Zakona Božjeg koji je »zakon razuma« i drugog zakona »koji me zarobljuje zakonom grijeha koji je u udovima mojim« (Rim 7,23).

»Sad se pak izvan Zakona očitovala pravednost Božja, posvjedočena Zakonom i Prorocima, pravednost Božja po vjeri u Isusa Krista, za sve koji vjeruju« (Rim 3,21-22). Otada vjernici Kristovi »razapeše tijelo strastima i požudama« (Gal 5,24); oni su vođeni Duhom i slijede želje Duha.

Za Book.hr priredila A. P.
Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh