Osobni razvoj

ZAŠTO BOG DOPUŠTA PATNJU

Upamtite dvije čovjekove najveće snage Kultura zapadne civilizacije nameće ljudima prevelika očekivanja. Odatle toliko puno depresije i kulta oholosti

Ovo je najveća snaga čovjekova: slabost i poniznost

Foto: Anastasia Gepp, Pixabay

 

Naša kultura je kroz vjekove promovirala samo „uspješne“ ljude, snažne, koji se „razumiju u stvar“, jake i čvrste, kompetentne i bolje od drugih u svakom pogledu a uz to i odgovorne. Kultura zapadne civilizacije nameće ljudima prevelika očekivanja. Odatle toliko puno depresije i kulta oholosti.
Istina je ipak ta, da slabost budi simpatiju, a ponos odbijanje. Imamo više simpatije prema slabim ljudima koji se ne boje o tome govoriti, nego prema čvrstim i jakim ljudima koji ne pokazuju nikakve slabosti.

Snaga koja mijenja

(…) Ne trebamo se bojati pokazati svoju slabost, jer upravo je ona snaga koja mijenja. Slično je i kada kleknemo na ispovijed, puno lakše „dobivamo“ i svećenika i Boga kada iskazujemo s kajanjem svoje „slabosti“, a ne onda kada se pokušavamo pokazati s najbolje strane!

(…) Ovo je najveća snaga čovjekova: slabost i poniznost. Te dvije osobine u povezanosti s molitvom postaju zlatno sredstvo koje može u našem životu promijeniti sve: … jer se ‘Bog oholima protivi, a poniznima daje milost’“ (1 Pt 5,5).

 

 

Iz knjige „Zašto Bog dopušta patnju” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti putem webshopa naše Biblioteke Figulus, ili u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I .A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh