Vijesti

Uoči beatifikacije: John Sullivan – irski isusovac čije su molitve liječile

Foto: Pixabay

 

Irski katolički obraćenik prva je osoba koja će biti beatificirana u Irskoj.

John Sullivan rođen je 1861. godine u Dublinu. Otac mu je bio uspješan odvjetnik, a majka pobožna katolkinja. Pohađao je elitne škole u Irskoj, nakon kojih je upisao studij prava u Londonu.

Veliki šok u njegovu životu nastupio je očevom smrću, kada je imao 24 godine. Čitajući Ispovijesti sv. Augustina, Sullivan mijenja svoje dotadašnje stavove i počinje proučavati vjeru i čitati katekizam. Neko je vrijeme poučavao engleski jezik u Grčkoj. U tom je razdoblju dio vremena proveo  na planini Athos, središtu ortodoksnog kršćanskog monaštva.

Svoj je život posvetio radu u isusovačkoj družbi, odričući se svjetovnih ambicija

Na iznenađenje svoje obitelji, u 35. godini života primljen je u Katoličku Crkvu. Četiri godine kasnije, 1900. ušao je u isusovačku družbu. Otac Sullivan umro je 1933. godine u 71. godini života.

Dublinski nadbiskup, Diarmuid Martin, u svojoj je propovjedi rekao da je o. Sullivan bio „čovjek učenja ” koji je „uvijek bio svjestan svoje odgovornosti da se brine za one oko sebe, a posebno na siromašne”, navodi CNA (Catholic News Agency). Živio je jednostavnim životom, posvećen radu u svojoj družbi, odričući se svjetovnih ambicija. Bio je asket; spavao je na podu, stavljao kamenje u obuću, jeo najjednostavniju hranu i spavao samo nekoliko sati noću kako bi se mogao posvetiti molitvi.

Svjedočanstva o izlječenju nakon molitve s o. Sullivanom

Čak i za njegova života, mnogi su pripisivali iscjeljenja njegovim molitvama. Jedan od primjera, navodi CNA, jest trogodišnji dječak Michael Collins. Dječak je imao je infantilnu paralizu, koja je uzrokovala snažnu bol u nozi. Nakon dugih molitava s o. Sullivanom, dječak je bio iscjeljen.

Drugo iscjeljenje dogodilo se u Kraljevskoj bolnici gdje su boravili neizlječivi bolesnici u Donnybrooku. Otac John posjetio je ženu koja je bolovala od lupusa. Njeno je stanje počelo utjecati na njen um i trebali su ju prebaciti u bolnicu za mentalne bolesti. Otac John dugo je bio s njom i molio se nad njom. Sutradan je ozdravila i njeno je stanje ostalo nepromijenjeno do smrti.

Papa Ivan XXIII. proglasio ga je Božjim slugom 1960. godine, dok ga je papa Franjo 2014. godine proglasio časnim.  Prvo priznato čudo po zagovoru o. Sullivana jest ozdravljenje žene iz Dublina, koja je bolovala od raka i molila mu se za zagovor.

Beatifikacija će se održati 13. svibnja u crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Dublinu, gdje je sahranjeno tijelo pokojnog o. Sullivana. Uz poglavare Crkve u Irskoj, ceremoniji će prisustvovati i kardinal Angelo Amato – stoji u navodu CNA.

Najčitanije

Na vrh