Osobni razvoj

„ULICA ME DOVELA U CRKVU, A CRKVA ME VRATILA NA ULICU” // Nekadašnji ovisnik i beskućnik postao svećenikom Katoličke Crkve Otac Paradis bivši je ovisnik i beskućnik. U trenutku kada je pomislio da je njegov život pri kraju, susreo je Boga koji je promijenio njegov život.

Claude Paradis bio je siromah i beskućnik, koji je živio na ulicama Montreala u Kanadi. Borio se s ovisnošću o drogi i alkoholu, i s ne baš tako svijetlom budućnošću, mislio je da je njegov život pri kraju.

Osnivanje ustanove „Gospa od ulice“

Ipak, njegov život nije završio, a on je danas svećenik koji je svoje vrijeme posvetio brizi za tjelesne i duhovne potrebe siromašnih, zatvorenika i osoba koje se bave prostitucijom.

„Ulica me dovela u Crkvu, a Crkva me vratila na ulicu“, rekao je za Journal Metro.

Prošlog je prosinca, kao znak solidarnosti s beskućnicima, o. Paradis odlučio cijeli mjesec spavati na ulici i brinuti se za beskućnike s ljubavlju i solidarnošću prema njima. Otac Paradis osnovao je ustanovu nazvanu „Gospa od ulice“.

Podršku u radu pružio mu je nadbiskup iz Montreala, Christian Lépine, koji je, komentirajući inicijativu rekao da „prisutnost Crkve daje ohrabrenje“.

Ocu Claudeu bilo je poznato koliko može biti težak život na ulici. Nakon što je došao u Montreal, prije 25 godina, nije mogao pronaći posao. Samoća i očaj doveli su ga do toga da je pomišljao o samoubojstvu. Počeo je i konzumirati drogu.

Susret koji je promijenio njegov život

U pismu objavljenom na stranici La Victoire de l’Amour, o. Paradis opisao je svoj susret s Gospodinom:

„Imao sam privilegiju susresti Boga upravo u trenutku kada sam sumnjao u Njega. Tada nije bilo nikoga u maloj, osamljenoj ulici Montreala; prolazeći pored stare crkve, potaknut nekim instinktom, vratio sam se ondje.“

U tom je trenutku doživio dubok i intenzivan susret s Bogom. Shvatio je da ne želi umrijeti, nego da želi postati svećenikom. Nastavio je boriti se s ovisnošću, a danas služi ljudima koji se suočavaju s istim izazovima s kojima se on nekada suočavao.

Pedesetsedmogodišnji svećenik posvetio je ostatak svoga života služenju siromasima, rekavši: „Dok ne umrem, želim biti na ulici“.

Izvor:  Catholic News Agency

Prijevod: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh