Čitamo knjigu

INTERPERSONALNA INTELIGENCIJA

U čemu je ključ napredovanja u našim odnosima Gdje ćemo završiti ovisi o tome tko je za volanom. Refleksija nam pomaže da zastanemo na trenutak i pristupimo informacijama koje su nam potrebne da vidimo tko ili što vozi. Ako ne, na kraju ćemo donositi slijepe i loše odluke kad su u pitanju odnosi.

Koje korake poduzeti da moj odnos s Isusom postane osoban

Foto: Shutterstock

Postoje trenutci kad imamo tako dugu povijest s ljudima – ljudima koji su dali ogroman doprinos našem životu – da je teško vidjeti odnos kakav on trenutno jest. Postoje i trenutci kad se bojimo nepoznatog, neizvjesnog i nelagode koja dolazi s istraživanjem novih odnosa s novim ljudima. Držat ćemo se starog jer nam je ugodno.

Ali ako osoba ne odvoji vrijeme kako bi stvorila prostor da sebi postavi neka ključna i kritična pitanja o ljudima u svome životu, neće imati jasnoću koja joj je potrebna za usklađivanje koje je potrebno učiniti. To vrijedi za sve dinamike odnosa. To se odnosi na brak, a odnosi se i na posao. Moguće je biti toliko angažiran u braku da nikad ne radite na braku. Sasvim je moguće biti toliko zaokupljen angažmanom u poslu da nikad niste angažirani na poslu.

Ključ napredovanja

Stoga je procjena u bilo kojem području ključ napredovanja. Refleksija nam pomaže da djelujemo ne samo s emocijama već i s inteligencijom. Usklađivanje odnosa ovisi o odlukama, a interpersonalna inteligencija o odlukama koje donosimo o odnosima. Odluke su poput automobila, a svaka odluka ima vozača.

Gdje ćete završiti ovisi o tome tko je za volanom. Refleksija nam pomaže da zastanemo na trenutak i pristupimo informacijama koje su nam potrebne da vidimo tko ili što vozi. Ako ne, na kraju ćemo donositi slijepe i loše odluke kad su u pitanju odnosi. Mnogi odnosi propadaju jer nemaju pojma tko je za volanom. Nevjerojatno je teško donositi dobre odluke s lošim informacijama.

Zastajanje na trenutak omogućuje nam da se emocionalno otrijeznimo i dopustimo načelima, dobroj prosudbi i Božjem Duhu da budu pokretači odluka koje donosimo kad su u pitanju naši odnosi.

Iz knjige „Interpersonalna inteligencija; vještine s ljudima koje trebaš za život sa svrhom koji želiš“ dr. Dhariusa Danielsa, koja uskoro izlazi u izdanju biblioteke Figulus.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh