Recenzije knjiga

DR. EMERSON EGGERICHS

TVRDI UVEZ PONOVNO U PRODAJI! „Ljubav i poštovanje – ona čezne za ljubavlju / Njemu treba poštovanje” Idealan kao poklon za vjenčanja! 💝

Ljubav i poštovanje - Recenzija knjige

O knjizi

Uspješnica „New York Timesa” prodana u više od 1 600 000 primjeraka!

OTKRIJTE JEDINSTVENU TAJNU USPJEŠNOG BRAKA!

Najdublja ženina potreba je potreba za ljubavlju – kad je ta potreba ispunjena, ona je sretna.

Muškarčeva najdublja potreba je da se osjeća poštovanim – kad je ta potreba ispunjena, on je sretan. U suprotnome dolazi do sukoba.
Autor daje odgovore i biblijske naputke za ključna pitanja: Zašto dolazi do sukoba u braku? Kako ih riješiti? Kako uživati u novootkrivenoj ljubavi i poštovanju?

 

Jedna od najboljih i najprodavanijih knjiga o braku – zašto?

Vjerojatno zato što nas suočava sa spoznajama o odnosima u braku koje prije nismo imali, a koje možemo uspješno usvojiti i primijeniti.

Osnovna ideja knjige

Bračni odnos isprepleten je potrebom za ljubavlju ali i za poštovanjem. Bračni partneri ne žele samo znati da su voljeni i poštovani već imaju stalnu, manju ili veću potrebu da im supružnik na njima svojstven način iskazuje ono što osjeća.

Muškarci i žene u mnogočemu su različiti, tako da većina žena čezne za iskazivanom ljubavi, a većina muškaraca čezne da im supruge iskažu poštovanje.

Zbog nepoznavanja načina na koji supružnici shvaćaju ljubav i poštovanje često to čine na potpuno kriv način.

Vrlo često istim pokušavamo kupiti (zadobiti) isto, odnosno ljubavlju pokušavamo kupiti ljubav i poštovanjem pokušavamo kupiti poštovanje. To u većini slučajeva može biti potpuno krivo prihvaćeno.

Ako žena želi da joj muž iskazuje ljubav, onda bi trebala do toga doći iskazivanjem poštovanja prema mužu, i obratno, ako muž želi da mu žena iskazuje poštovanje, treba joj iskazivati ljubav.

Apostol Pavao je primijetio u čemu je glavni problem u braku i zato je naredio ženama da poštuju svoje muževe a muževima da ljube svoje supruge.

No tko će prvi primijeniti naučeno i izići i začarana kruga, koji dovodi do frustracija i zahladnjenja odnosa u braku?

Knjiga daje sasvim konkretne odgovore na konkretna pitanja

Što da učinim kad moj muž zašuti i danima ne želi pričati sa mnom? Je li normalno da se muškarci tako ponašaju, ili me moj muž tako želi povrijediti?

Što da učinim kad moja žena inzistira da svaki dan slušam njezinu jednu te istu priču?

Kako da svojeg supružnika uvjerim u svoje potrebe, koje može zadovoljiti jedino on?

Kako da shvatim što on/ona zapravo hoće?

Je li moj muž/žena posebno zahtjevna osoba, ili su njegove/njezine potrebe sasvim normalne za njegov/njezin spol?

Je li moguće da me on zaista voli, iako mi svojim ponašanjem pokazuje suprotno?

Je li moguće da me ona poštuje, iako se često ponaša upravo suprotno?

Na što nas knjiga navodi

Čitajući knjigu, shvaćamo da naš supružnik može imati vrlo izražene potrebe, koje nama mogu izgledati potpuno nelogične i nebitne, a koje – ako se potrudimo ispuniti ih – mogu u potpunosti promijeniti bračni odnos.

Nekoliko primjera:

  1. Nakon intimnoga bračnog odnosa većina žena želi da suprug ostane zagrljen s njome još neko vrijeme. Većina muškaraca u tome ne vidi nikakav smisao, i sasvim im je normalno okrenuti se na drugu stranu, zaspati ili zapaliti cigaretu. Pritom pojma nemaju koliko time mogu povrijediti suprugu, koja se zbog toga osjeća iskorištenom, ili čak poniženom. Ako muž prihvati da ostane u zagrljaju, što nije samo hir njegove supruge već je to potreba većine žena, ostat će njoj za ljubav u zagrljaju koliko mu god to ispočetka bilo nelogično i teško. S vremenom će shvatiti da ljubav nije samo primanje, i počet će u tome uživati. Pa zar nismo sretni kada koga usrećimo?
  2. Muž dolazi umoran s posla kući i žena inzistira da ju sasluša, iako su o toj temi razgovarali već toliko puta. Muž zna da taj razgovor neće donijeti nikakva nova razjašnjenja, no ne zna da će svojoj supruzi, ako ju pozorno sasluša, iskazati poštovanje, koje ona u većini slučajeva tako nesvjesno traži. Ženina potreba za tim razgovorom jednaka je muževoj potrebi za večernjim intimnim odnosom ali i obratno, muževljeva žrtva da ju sasluša jednaka je ženinoj žrtvi da ga navečer usreći.
  3. Muž gleda televiziju, te očekuje da mu žena iskaže ljubav i poštovanje. U većini slučajeva to će se dogoditi ako žena sjedne kraj njega i ostane s njime barem 15 minuta, a da pritom ništa ne govori – dovoljno je da bude s njime. Većini žena je to potpuno suludo i bez smisla, no isplati se jer će muž to znati cijeniti.

Može li knjiga riješiti sve bračne probleme?

Ne može; problema će uvijek biti. No knjiga može uvelike promijeniti shvaćanje bračnoga suživota i podići njegovu kvalitetu. Ako i ne uspijemo u svemu navesti supružnika da se prema nama odnosi drukčije, barem ćemo razumjeti njegovo ponašanje.

Može; ako čitajući posljednje poglavlje knjige, shvatimo da nas je sakramentom braka u brak ušlo troje: ja, ona/on i Isus. Bez njega ionako ne možemo učiniti ništa.

Komu je knjiga namijenjena?

Svima onima koji su u braku i koji namjeravaju stupiti u brak, no ne samo njima. Namijenjena je i djeci roditelja koji imaju problema u braku, naime ponekad djeca bolje razumiju probleme od svojih roditelja i ponekad mogu uspješno utjecati na njih da se počnu mijenjati jedno prema drugome.

Knjiga je dobra i za one koji su poodmakli u godinama braka, jer Bog zasigurno želi da supružnici budu ne samo oslonac jedno drugomu u njihovoj starosti već i radost.

Knjiga je izvanredan poklon mladencima na vjenčanju i možete ju nabaviti i u izdanju s tvrdim koricama, koje su primjerenije za takav poklon.

Milijuni supružnika koji su pročitali tu svjetsku uspješnicu, ustvrdili su da bi im brak bio u mnogočemu bolji da su je pročitali odmah na početku braka.

Knjiga je toliko oduševila jednoga zagrebačkog župnika da ju je naručio za svaku obitelj u svojoj župi. On, kao ispovjednik, zasigurno zna goruće probleme svojih župljana.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Osnovne informacije

Naslov: Ljubav i poštovanje
Podnaslov: Ona čezne za ljubavlju / Njemu treba poštovanje
Autor: Dr. Emerson Eggerichs
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2015.
Recenzent: Josip Lončar
Jezik: hrvatski
Prijevod s engleskog jezika: Dubravka Rojc
Broj stranica: 352
Uvez: meki i tvrdi
Veličina knjige: meki uvez: 15,5 x 23,5 cm; tvrdi uvez: 15,8 x 24,1 cm

Najčitanije

Na vrh