Duhovnost

SKAC OSIJEK

Tri pitanja prije spavanja

Tri pitanja prije spavanja

Foto: Shutterstock

 

 

…stalno ti se događa isto i opet isto. I vapiš Bogu da te više izbavi, i pitaš se hoće li to ikada proći…

Molitva koja mijenja sve

»U duhovnomu životu postoje brojne situacije koje ti se ponavljaju, i stalno ti se događa isto i opet isto. I vapiš Bogu da te više izbavi, i pitaš se hoće li to ikada proći. Nama se čini da je to kaos koji ne možemo nikako riješiti i onda „šizimo“ i zbog toga vapimo: Smiluj mi se, Bože, daj da mi ovako više ne bude! Bogu se obraćamo kao hitnoj pomoći, a ne kao Ocu i Učitelju. Nemamo vremena s njim pažljivo razgovarati i strpljivo učiti… Da bi tu školu mogao učiti i pohađati moraš primijeniti jedno sredstvo pomoću kojeg promatraš i uočavaš kako te Bog u toj školi uči – egzamen!« kaže ovo p. Ike Mandurić o molitvi za koju se smatra kako mijenja sve.

Egzamen nam pomaže pronaći Boga u svemu – zato je i smatran molitvom koja mijenja sve. Postoji životvorna dubina jednostavne rečenice koja govori o Marijinu životu: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu“. (Lk 2,19)

Egzamen nam može pomoći u svakodnevnom razgovoru s Bogom; to je molitva koja nam može promijeniti život

Što je to egzamen

»Sv. Ignacije već je prije 500 godina pisao o tomu kako se Bog svakome čovjeku želi obraćati na jedinstven način. Iz toga je razloga Ignacije imao želju pomoći ljudima otkriti kako im se Bog obraća.
Tada je ponudio egzamen – jednostavne korake u molitvi koji omogućuju njegovanje svijesti o Božjoj prisutnosti u našoj svakodnevici.“ (Iz knjige „Egzamen – jednostavna molitva koja mijenja život“)

Egzamen, ta kratka molitva, nije tek ispit savjesti u kojemu se usredotočujemo na vlastite grijehe i slabosti. On nam može pomoći u svakodnevnom razgovoru s Bogom; to je molitva koja nam može promijeniti život.

Tako pristupamo danu u cjelini i „njuškamo“ za Bogom u njemu:

Gdje je bio Bog? U kojoj ga situaciji mogu prepoznati?

Kakav je bio? Kakav sam ja bio?

Što mu želim reći? Što mi On želi reći?

 Ta tri pitanja prije spavanja poboljšat će kvalitetu našega života više nego 5, 10, 15 min „skrolanja“ prije spavanja

Ta tri pitanja prije spavanja poboljšat će kvalitetu našega života više nego 5, 10, 15 min „skrolanja“ prije spavanja. Daj im priliku već večeras! Jer može nam netko do besvijesti tupiti o nečemu, ali ako nemamo ISKUSTVO, teško će išta doprijeti do nas. Zato probaj i ustraj.

Tragajmo za Gospodinom u svom danu. Ne dajmo da nas dani gaze – pitat ćemo se u što nam je prošao život.

Izvor: Instagram i Youtube (skacosijek; SKAC OSIJEK); Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh