Brak i odnosi

GLAD ZA LJUBAVLJU

Treća osoba „Ona je otišla od njega. Više nije mogla izdržati. Uzela je djecu sa sobom. U igri je i neka treća osoba...”

Treća osoba

Foto: Shutterstock

 

Svjedoci smo rastućeg broja razvoda. Tolike mlade obitelji već razorene. Tolike kuće već opustjele. Pitam se kakvi to duhovi vladaju ulicama naših gradova? Iz svakog ugla po jedna tužna priča. „Ona je otišla od njega. Više nije mogla izdržati. Uzela je djecu sa sobom. U igri je i neka treća osoba…”

Kad si umoran od nedostatka ljubavi pa naiđe treća osoba…

Treća osoba. Nismo znali da smo nesretni sve dok se ta treća osoba nije pojavila. Ona nam je razotkrila sve ono što nam u životu nedostaje. Vjerujem da je tome tako, jer Bog daje kušnje i dopušta napasti. Tjera nas ne samo da preispitujemo sve ono što smo do sada u sebi izgradili nego i da ustanovimo na kakvim uopće načelima gradimo ili želimo graditi svoj život. Takve bi nam onda osobe trebale služiti na rast i Bog će nam ih davati sve dok u sebi ne odredimo ili učvrstimo svoja životna načela, pa makar i milijun puta morali reći grijehu ne, a Bogu da. Ali evo događa se da mnogi ne idu tim putem. Žele ljubav sad i odmah. Umorni su od nedostatka ljubavi.

Kad napokon pronađeš Ljubav

Vjerujem da je jedna od takvih osoba bila i Marija Magdalena. Nigdje nije mogla pronaći ljubav. Za nju Evanđelje kaže da je imala u sebi sedam zlih duhova. Tražeći ljubav, čovjek navuče na sebe puno zla jer pokušava pronaći svjetlo ondje gdje nema ničeg drugog osim tame. Ipak bio je dovoljan samo jedan pogled na Isusa i u njezinoj tami upalilo se svjetlo. Čista ljubav oslobodila ju je sve njezine tame.

Takvo što može učiniti jedino čista ljubav – ljubav čista od svakog osobnog htijenja, ljubav koja se sama od sebe izlijeva bez obzira na to tko joj stoji nasuprot. Po čovjeku koji ima dar ljubavi, Ljubav se ulijeva u onoga tko ju je spreman primiti. Takvoga je Čovjeka srela Marija Magdalena. Evanđelje izvještava da ga je od tada svukud pratila. Isus ju je primio među svoje učenike.

A da bi se čovjek oslobodio svih onih obrazaca ponašanja kojih se držao dok je bio u tami potrebno je ipak vrijeme. Potrebno je vrijeme da bi čovjek postao čist, ne samo u svojoj riječi nego i u pogledu i u gesti i u načinu oblačenja. Da, ispovijed nas oslobađa od grijeha, ali ne i od posljedica grešnog načina života. Time se moramo pozabaviti. Čovjek ne bi zato smio dopustiti da se u njemu nastani bilo kakvo nezadovoljstvo, jer će ga ono s vremenom okrenuti protiv onih s kojima živi, nego polako i smireno rješavati ono što se u danu može riješiti.

Zašto treća osoba u braku može biti samo Krist

Treća osoba svake bračne zajednice može stoga biti jedino Isus Krist. Jedino je on u stanju izliječiti svaku ranu i ispuniti svaku prazninu. Sve druge osobe ranu će samo produbiti, a prazninu proširiti. Navedeno potvrđuje i Katekizam Katoličke Crkve, br. 1608: „Da bi liječili rane grijeha, muškarac i žena trebaju pomoć milosti koju im Bog, u svom beskrajnom milosrđu, nikad nije uskratio. Bez te pomoći muškarac i žena ne mogu ostvariti svoje životno jedinstvo za koje ih je Bog ‘u početku’ stvorio”. Zatim br. 1615: „Slijedeći Krista u samoodricanju, noseći svoj križ, ženidbeni drugovi mogu ‘shvatiti’ izvorni smisao ženidbe i živjeti ga s Kristovom pomoći.”

Dopustimo zato Kristu da uđe u naše brakove. Dajmo Mu mjesta i u našim bračnim posteljama moleći zajedno s Tobijom i Sarom:

„Blagoslovljen da si, Bože naših otaca, blagoslovljeno sveto i slavno ime tvoje u sve vijeke! Blagoslivljala te nebesa i sva tvoja stvorenja u sve vijeke! Ti si stvorio Adama i dao mu pomoćnicu Evu: od njih je proizašao ljudski rod. Ti si rekao: ‘Nije dobro da čovjek bude sam; načinimo mu pomoćnicu sličnu njemu.’ Gospode, ne uzimam zbog pohote ovu svoju sestru nego po istini. Smiluj mi se i učini da s njom doživim starost.” (Tob 8,5-7)

Autorica Renata Špehar-Vojvodić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh