Duhovnost

KRŠTENJE U DUHU I DAROVI DUHA SVETOGA

Trebamo darove Duha Svetoga Budući da nam je Duh Sveti nevidljiv, moramo se služiti tim darovima da bismo pokazali da je Duh Sveti nazočan među nama

Foto: Couleur, Pixabay

 

 … i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima. A svakomu se daje očitovanje Duha na korist. Doista, jednomu se po Duhu daje riječ mudrosti, drugomu riječ spoznanja po tom istom Duhu; drugomu vjera u tom istom Duhu, drugomu dari liječenja u tom jednom Duhu; drugomu čudotvorstva, drugomu prorokovanje, drugomu razlučivanje duhova, drugomu različiti jezici, drugomu tumačenje jezika. A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće. 1 Kor 12, 6 – 11

Pavlov popis

Taj Pavlov popis darova poznat je kao „devet darova Duha Svetoga“, ali kao što smo već vidjeli, tih devet darova samo su neki od 24 dara. Zato možemo reći da devet darova nabrojenih u 1 Kor 12 samo predstavlja duhovne darove nazvane genus i harizma. Razlog zašto se ti darovi razlikuju od ostalih darova nalazi se u sedmom retku: „A svakomu se daje očitovanje Duha na korist.“

U tom retku nalaze se tri važne tvrdnje:

Tako da možemo zaključiti da, kada primimo krštenje u Duhu Svetome, primamo i barem jedan od tih devet darova.

DUh Sveti vakome daje dar

Prvo, svatko tko je vjernik trebao bi imati barem jedan od navedenih darova. Pavao naglašava da Duh Sveti daje svakomu neki od tih darova. Tako da možemo zaključiti da, kada primimo krštenje u Duhu Svetome, primamo i barem jedan od tih devet darova.

Drugo, svrha je tih darova potvrditi da je Duh Sveti nazočan među nama. Budući da nam je Duh Sveti nevidljiv, moramo se služiti tim darovima da bismo pokazali da je Duh Sveti nazočan među nama. To potvrđivanje nazočnosti Duha Svetoga nije potrebno vjernicima, budući da su oni svi primili Duha Svetoga. Međutim postoje dvije situacije u kojima je nužno demonstrirati nazočnost Duha Svetoga. Prva je kada primamo novo rođenje. Kad su Kornelije i njegov dom manifestirali silazak Duha Svetoga pred Petrom i Židovima koji su bili s njim, Petar je znao da su Kornelije i njegovi ukućani nanovo rođeni.

Važno je naglasiti da darovi nisu neophodni za novo rođenje. Ali su siguran dokaz za Crkvu da je osoba nanovo rođena.

Sada znamo da je ta osoba uistinu jedan od nas

Manifestiranje darova Duha Svetoga potvrđuje da je pojedinac primio Božje spasenje. Stoga Crkva na taj način može zaključiti je li osoba uistinu vjernik. Kada ta osoba primi krštenje u Duhu Svetome i počne pokazivati da ima darove Duha, onda može reći: „Sada znamo da je ta osoba uistinu jedan od nas.“ Važno je naglasiti da darovi nisu neophodni za novo rođenje. Ali su siguran dokaz za Crkvu da je osoba nanovo rođena. Druga je situacija kada treba pokazati nazočnost Duha Svetoga kad se svjedoči nevjernicima.

Treća važna tvrdnja u sedmom retku jest da su darovi na opću korist. Darovi nisu igračke za igranje, niti nagrade za zasluge koje bismo pokazivali pred drugima. Oni su dani za ostvarivanje kraljevstva Božjega u našim životima i da bi se poučilo tijelo Kristovo.

Iz knjige „Krštenje u Duhu i darovi Duha Svetoga“ autora Stephena H. Hedgesa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh