Duhovnost

MOLITVA MIJENJA

TOMISLAV IVANČIĆ Samo ovako je moguće preobraziti svijet Evanđelje kaže da sva zla u svijetu dolaze iz čovjekova srca, a kada se srce oslobodi tada čovjek nalazi smisao života. Sva sila za mijenjanje svijeta dolazi od Boga kroz srce.

Foto: Shutterstock

 

Da bi molitva mogla ostvariti obećanja koja je Isus dao, potrebno je da se događa u zakonitostima evanđelja, a ne svijeta. Isus kaže: tražite najprije Kraljevstvo Božje, a sve ostalo će vam se nadodati.

Svijet vjeruje da ljudi mogu biti sretni i osmišljeni izvanjskim djelovanjem, a evanđelje daje to moguće samo promjenom čovjekova srca, dakle nutarnjim djelovanjem. Svijet vjeruje da se može ratom stvoriti mir, da se može čovjeka tehnikom učiniti zadovoljnim, da čovjek može s visokim standardom biti i etički dobar, da znanost može riješiti sve čovjekove muke i konflikte.

Želiš li nekoga promijeniti onda promijeni svoj odnos prema njemu, a to znači pokušaj razumjeti tog čovjeka, oprostiti mu i…

Evanđelje naprotiv kaže da sva zla u svijetu dolaze iz čovjekova srca, a to znači iz zla kojima čovjek truje i uništava prirodu, neprijateljski se suprotstavlja ljudima, te psuje i odbija Boga. Kada se srce oslobodi tada čovjek nalazi smisao života, svestranu sreću i mogućnost vrhunskog razvoja znanosti, kulture, vjere, međuljudskih odnosa, društva i gospodarstva. Sva sila za mijenjanje svijeta dolazi od Boga kroz srce.

Želiš li nekoga promijeniti onda promijeni svoj odnos prema njemu, a to znači pokušaj razumjeti tog čovjeka, oprostiti mu i zavoljeti ga te Bogu za njega zahvaljivati i vidjet ćeš da ćeš ga promijeniti. No ti si tada promijenio i sebe. Sada si prijatelj s Bogom, s ljudima i sa sobom. Zapamti, najprije promijeni sebe, iziđi iz svijeta zla i uđi u Božji svijet ili Božje kraljevstvo. Tu počinje preobrazba društva.

 

Autor: Tomislav Ivančić

Knjige prof. Tomislava Ivančića možete nabaviti ovdje.

Izvor: duhovnost.net

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh