Osobni razvoj

ŽENA - U BILO KOJOJ ULOZI, JEDNAKO VAŽNA

Tomislav Ivančić o ‘ženstvenoj ženi’ Ženstvena žena vjeruje, ona se nada, ona prašta, ona poduzima sve kako bi drugoga obranila. Ona je čestita, ne ogovara druge. Ona je snaga i radost svoga muža, ona je dom svoje djece, ona je čudesan vladar svoje obitelji

Foto: Unsplash,  Priscilla Du Preez 

 

Ženstvenost je vrsnost žene. Ženstvena je ona žena koja voli biti žena. To je ona koja je spoznala svoju vrijednost, darove koje joj je Bog dao kao djevojci, ženi, supruzi, majci.

Ženstvena postaje žena onog časa kada u sebi spozna vječno žensko, kad u sebi upozna Ženu pisanu velikim slovom. Žena, u bilo kojoj ulozi, jednako je važna, ako je ženstvena. I zato ne treba izigravati sebe kao neudanu na račun udane, ženu udanu na račun majke, ženu zaposlenu na račun nezaposlene. To su različite uloge, ali je žena u sebi uvijek ista, silovita u svojoj ljepoti i draži, dragocjena u nježnosti, toplini i sigurnosti svoje osobnosti i subjektivnosti, neizreciva u intuiciji, pronicanju i ljubavi.

Ženstvena žena vjeruje, ona se nada, ona prašta, ona poduzima sve kako bi drugoga obranila. Ona je čestita, ne ogovara druge. Ona je snaga i radost svoga muža, ona je dom svoje djece, ona je čudesan vladar svoje obitelji. Ona se odijeva diskretno, ljubomorna je na svoju intimu, ona je vrt ograđen i zdenac zapečaćen za svoga muža, ona je diskretni dom za intimu svoje djece.

Ženstvena žena puno moli i puno radi, uči i šuti. Ona je zagledana u Božje lice i s njega crpi snagu da ostane vjerna sebi, da drži život u svojim rukama, da ne obeščasti ljepotu svoga tijela i čeznutljivost svoje duše. Ona je vjerna i ozbiljna, ne dopušta da itko razori ogradu njezine duše, njezinog braka i obitelji.

Ona zna držati na udaljenosti svakoga tko želi provaliti u intimu njezina doma. Ona je muževljeva čežnja i ona je blagoslov domovine. Ona moli i radi, ona se oslanja na Boga i dopušta da se njezina djeca i obitelj naslone na nju. Ženstvena žena voli svoj dom, drži ga čistim, urednim, ona određuje namještaj i ures svoga doma i ponosna je na njega.

Ženstvena je žena dobrohotna, ona je čestita, uredna, čista, taktična i vrijedna. Ona je odlučna kada je riječ o njezinoj kompetenciji, ali se potpuno oslanja na svoga muža, kada je riječ o njegovoj kompetenciji. Ona je jednakopravna, osjeća se ljubljenom, prihvaćenom, zaštićenom. Ona je svu sebe dala svome mužu i potpuno prihvatila njega. Ona zna pitati, ali zna i savjetovati. Njoj je najvažnije vrijeme molitve, jer je ona duša obitelji, kad je okuplja na molitvu.

Njoj je Bog blizak, ona o Njemu pripovijeda kao o onome s kojim druguje.

Ženstvena je žena odvažna, ona je uvjerljiva u svojoj čednosti, jednostavna u svojoj ponositosti, neizrecivo strpljiva i blaga, kad se situacija u obitelji zaoštri. Ona neće pretjerivati, neće osuđivati, na vrijeme će zašutjeti. Jednostavno, u njezinoj ženstvenosti odsijeva Božja milina i ljepota neba. Neka Bog domovini podari takvih žena.

Tomsilav Ivančić, iz knjige  „Liječiti brak i obitelj”

Provjerite u biblioteki Figulus dostupnost knjiga profesora Ivančića, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh