Aktualnosti

DUHOVNA POMOĆ

Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika „Svjedoci smo da je u našoj sredini bolesnika s rakom svakim danom sve više te je velika potreba za sveobuhvatnom skrbi. Mi želimo, zajedno s našim kolegama i suradnicima, pružiti pomoć oboljelima od svih oblika raka”, navode petero kolega liječnika koji su 2019. godine osnovali Udrugu za prevenciju raka i pomoć oboljelima Budi dobro

Foto: Ante Hamersmit, Unsplash

Foto: Ante Hamersmit, Unsplash

 

Želeći učiniti nešto dobro za svoju zajednicu petero kolega liječnika 2019. godine osnovalo je Udrugu za prevenciju raka i pomoć oboljelima Budi dobro. Udruga je osnovana u Samoboru sa sjedištem u Rudama. Gotovo da nema obitelji koja se nije susrela s rakom. Broj novooboljelih u stalnom je porastu, a svaki treći stanovnik Hrvatske suočava se s tom dijagnozom.

Glavni cilj udruge upravo je u nazivu: „prevencija raka te unapređivanje kvalitete života oboljelih i liječenih od raka i njihovih obitelji putem psihološke, psihosocijalne i duhovne pomoći”. Udruga ‘Budi dobro’ organizira sveobuhvatnu rehabilitaciju u Kući Betanija na otoku Lošinju.

Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika

Projekt „Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti” osmišljen je kao jedan iskorak prema zdravlju, nakon operativnog zahvata bilo koje zloćudne bolesti, kemoterapije ili zračenja. Namijenjen je svim onkološkim bolesnicima koji mogu samostalno boraviti nekoliko dana izvan svog doma.

Program uključuje: svakodnevne lagane šetnje uz more, vježbe disanja i opuštanja u borovim šumama, planinarenje, rad u grupi sa psihoterapeutom, medicinska stručna predavanja, radionice o zdravoj prehrani i ljekovitom bilju, vrtlarenje te razgled prirodnih i kulturnih znamenitosti otoka.

Dan za duhovnost

U svom programu imaju i dan za duhovnost. Dan je to koji omogućuje polaznicima programa svakodnevno moljenje časoslova u rehabilitaciji. Mnogi polaznici znaju, nakon što su više godina bili bez ispovijedi poneki i 30 godina, tamo se ispovijediti i doživjeti unutarnji mir. U tišini, miru i sabranosti i nekršćani se susretnu tamo sa Živim Bogom.

Kuća Betanija osigurala je duhovni program sa svakodnevnim jutarnjim molitvama i Svetom Misom. Bolesnici mogu slušati predavanja koja drže časne sestre, i primiti bolesničko pomazanje. Moguće je posjetiti Kapelu Presvetoga Srca Isusova; za slavljenje Svete Mise, zajedničko i osobno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Otkrivajući Božju ljubav, samilost i čežnju za čovjekom, imamo svjetlo koje razgoni tamu nepovjerenja i nevjere, unoseći vjeru koja spašava i liječi

Kao što piše i s. Biserka Jagunić u knjizi  „Lijek ranjenom čovjeku našeg vremena“: duhovno liječenje događa se samo milošću Božjom, to može učiniti samo Isus. (…) Otkrivajući Božju ljubav, samilost i čežnju za čovjekom, imamo svjetlo koje razgoni tamu nepovjerenja i nevjere, unoseći vjeru koja spašava i liječi. Zatim mu pomaže da prihvati Božju ljubav i odrekne se svega što ga sputava, pa i same bolesti.

U sabranoj molitvi i potpunom predanju možemo zamoliti Isusa da po svojim Svetim Ranama iscijeli rane našega srca. I doista, predivna je milost moći susresti se sa živim Bogom. Osjetiti mir, doživjeti zahvalnost i zahvaliti Mu što je uz nas. Znati kako u svojim ovozemaljskim životima i našim dijagnozama nismo sami.

„Na kraju dana obavještavamo sve bolesnike o mogućnosti sudjelovanja u pojedinačnim ili zajedničkim molitvama i duhovnim obnovama koje vi (op.a. Kristofori) organizirate”, rekao nam je predsjednik udruge, doktor Josip Majcan.

Odakle ideja za ovakav projekt?

„Potaknuti osobnim iskustvima uvidjeli smo da ne postoji sveobuhvatni rehabilitacijski program za onkološke bolesnike. Uz podršku Kuće Betanija i kolega volontera projekt je detaljno osmišljen još 2020. godine, ali je zbog Covida započeo u rujnu 2021. godine”, govori.

Smatrate li da smo dobro informirani o raku?

„Smatram da smo svi svjedoci sve većeg broja oboljelih i pozitivno je da se sve više govori o potrebi prevencije. Nismo dovoljno informirani o potrebi sveobuhvatnog pristupa onkološkim bolesnicima kako bi oporavak bio što brži i kako bi bolesnici zadržali svoje zdravlje. Tu mislimo na zdravlje tijela, uma i duha”, navodi dr. Majcan.

Koliko pacijentima koji su u Vašoj udruzi znače vaši projekt?

„Do sada je u rehabilitaciji na Lošinju sudjelovalo više od 130 bolesnika u 11 grupa. Shvatili smo koliko je program koristan kada je u svakoj sljedećoj grupi sve više onih kojima je netko iz prijašnjih grupa preporučio. To nam je veliko zadovoljstvo u našem radu i motivacija svima koji sudjeluju u organizaciji projekta. Javljaju nam se bolesnici iz cijele Hrvatske i čim objavimo datume ubrzo se popune sva mjesta i već imamo listu čekanja.

Stoga bismo trebali povećati broj grupa, ali su nam za to potrebne dodatne financije i uključenje drugih kolega volontera. Uz manju participaciju za troškove prijevoza, program je za onkološke bolesnike besplatan, a financira se donacijama i natječajima”, rekao nam je predsjednik udruge Budi dobro, dr. Josip Majcan.

O radu udruge i detalje o navedenom programu možete pročitati na poveznici.

Donacijama možete podržati rad Udruge i omogućiti im nastavak ovog programa.

IBAN: HR 7023400091111028530

Za Book.hr priredila Anamarija Pranjić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh