Svetac dana

30. SVIBNJA

Tijelovo – Otajstvo pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv Pravi Bog i pravi čovjek

Foto: Shutterstock

 

Veliki četvrtak

Blagdan Tijelova ili punim nazivom blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove u katoličkoj je povijesti od velikog značenja. Blagdan se slavi devetog četvrtka iza Uskrsa, odnosno prvi četvrtak nakon proslave Presvetog Trojstva. Za Katoličku crkvu svetkovina je to u spomen na ustanovljenja Euharistije na Veliki četvrtak.

Mjesec s mrljom na površini

Sami začeci proslave današnjeg blagdana kreću još od 1209. na inicijativu augustinske redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji koja je imala viđenje punog Mjeseca s mrljom na površini. Puni Mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao upozorenje na nedostatak blagdana kojim bi se slavila euharistija odnosno sakrament koji je Krist utemeljio na Posljednjoj večeri rekavši da kruh predstavlja njegovo tijelo, a vino njegovu krv. Na Julijaninu molbu mjesni je biskup Robert u svojoj biskupiji uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan euharistije. Belgijska redovnica i njezini suvremenici zdušno su promicali ideju blagdana i nastojali ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavio je 1264. bulu kojom je to pokušao učiniti, no spriječila ga je brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi Tijelovo na cijelu Rimokatoličku crkvu, odnosno na zapadno kršćanstvo.

Tri razloga zašto svetkovina

Čuvši glas s neba, osim same vizije, sv. Julijana dobila je značenje, odnosno objašnjenje zašto je potreban još jedan blagdan i zašto upravo blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Prvi razlog: ovom će se svetkovinom učvrstiti vjera u Presveti sakrament kad god u budućnosti netko posumnja u njegovu valjanost.

Drugi razlog – iskrenim i dubokim klanjanjem Presvetom sakramentu vjernici će se ojačati na svom putu u krepost.

Treći razlog – slavljenje ove svetkovine i pozornost koja je tako iskazana sakramentu pružit će zadovoljštinu za svako nepoštovanje i uvredu nanesenu Presvetom sakramentu.

Pravi Bog i pravi čovjek

Tijelovo želi osobito naglasiti istinu, koja se izvan kršćanskih zajednica često želi izokrenuti, da je Isus pravi Bog, ali i pravi čovjek. A ako je čovjek, onda ima tijelo upravo kao i mi. Budimo toga svjesni svaki put kada klečimo pred Presvetim oltarskim sakramentom ili kada primamo svetu pričest.

„Isus je na tako jasan i neposredan način htio pokazati da je doista s nama i za nas!”

Kako bismo ušli u samu srž današnje svetkovine i kako bi ona u nama probudila još veću vjeru u prisutnost živoga Boga koji nam se u obilju daje, potičemo vas da pročitate razmatranje pokojnog oca Zvjezdana Linića o blagdanu Tijelova.

Najčitanije

Na vrh