Roditelji i djeca

ŠTO OBITELJI UISTINU TREBA

Svojoj obitelji davao sam samo novac Ovaj otac shvatio je da svojoj djeci, pretjeranim radom, šalje krivu poruku. Djeca trebaju znati da su nam ona mnogo važnija od novca, osobnih želja i svih materijalnih dobara

Foto: Pixabay

 

Posljednjih dvadeset godina radim kao samostalni poduzetnik. Svi koji su se upustili u takvu poslovnu avanturu znaju da je to velika borba. Kada sam pokretao svoj posao, radio sam sedam dana u tjednu, po dvanaest do četrnaest sati dnevno kako bih stvorio dovoljno veliku bazu kupaca da bih mogao ostvariti profit. Bio sam mlad i željan toga da moja obitelj bude zadivljena mojim napornim radom i predanošću poslu.

Nedjeljom prije podne moja bi supruga i kćerkica odlazile na Misu, a potom bi svratile kod mene na posao da me nakratko vide. Nakon njihova posjeta ostajao bih raditi do kasnog poslijepodneva…

Kada bih ujutro odlazio na posao, moja bi se prva kći, tada još vrlo malena, tek probudila, a kada bih navečer došao kući, već bi se spremala za spavanje. Sjela bi pored mene na kauč, a ja bih joj čitao slikovnicu sve dok ne bi zaspala. Tih nekoliko trenutaka pred počinak bilo je jedino vrijeme koje sam provodio s njome.
Nedjeljom prije podne moja bi supruga i kćerkica odlazile na Misu, a potom bi svratile kod mene na posao da me nakratko vide. Nakon njihova posjeta ostajao bih raditi do kasnog poslijepodneva, a one su zajedno provodile vrijeme družeći se s rodbinom.

Pitanje koje mi je slomilo srce

Jedne nedjelje, završavajući svoj posjet tati na poslu, naša je kći upitala: „Mama, zašto tata nikad ne ide s nama ni u crkvu, ni na ručak?“ Srce mi se tada slomilo. Nikad nisam volio raditi vikendima i osjećao sam da time propuštam biti s obitelji, ali mislio sam da radeći i zarađujući, pružam svojoj obitelji ono što im treba.

…umjesto da svojoj obitelji dajem ono što im uistinu treba, zapravo sam im davao samo novac

Međutim, umjesto da svojoj obitelji dajem ono što im uistinu treba, zapravo sam im davao samo novac. U stvarnosti, svojoj sam kćeri time poručivao da je novac na prvome mjestu. To je vrlo opasna poruka koju možemo odaslati djeci, koje god životne dobi ona bila. Djeca trebaju znati da su nam ona mnogo važnija od novca, osobnih želja i svih materijalnih dobara.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh