Čitamo knjigu

KOŠULJA OD VATRE

Svetica koju – do njene smrti – praktički nisu ni primjećivali Na van Terezijin je život možda bio običan; iznutra je gorjela, i to otkako je bila mala, željom da bude svetica, točnije mučenica. Svatko tko je stekao krivi dojam da je „Mali Cvijetak” bila mekušac ili sentimentalna luda, nikada nije čitao sljedeće...

Foto: Shutterstock

„Malo se toga može reći o njezinu životu u samostanu u smislu izvanjskih događaja. Njezine borbe, njezine pobjede u duhovnom redu bile su većim dijelom skrivene od očiju drugih.”

– Etienne Robo

Skoro do same svoje smrti Tereziju njezine susestre većinom nisu zamjećivale. Sestra Ana od Presvetog Srca izjavila je o svojim godinama u Karmelu: „Nije se imalo što reći o njoj. Bila je vrlo draga i povučena, nije bilo ničeg sumnjivog. Nikad ne bih posumnjala da je svetica.”

Terezijina sestra Celina je opazila: „Smatrala je da je ljudskoj naravi teško prihvatiti da radimo, a da nikada ne vidimo plodove svoga rada, da radimo bez ohrabrenja ili bilo koje vrste utjehe. Rekla je da je najteži posao od svega raditi na sebi kako bi se ovladalo sobom.”

Na van Terezijin je život možda bio običan; iznutra je gorjela, i to otkako je bila mala, željom da bude svetica, točnije mučenica. Svatko tko je stekao krivi dojam da je „Mali Cvijetak” bila mekušac ili sentimentalna luda, nikada nije čitao sljedeće:

Želja za mučeničkom smrću

„Htjela bih poput tebe, božanski moj Zaručniče, biti bičevana i raspeta… Htjela bih umrijeti kao sveti Bartolomej… Htjela bih poput svetog Ivana biti bačena u vrelo ulje, htjela bih podnijeti sve muke koje su pretrpjeli mučenici… Htjela bih sa svetom Agnezom i sa svetom Cecilijom pružiti svoj vrat pod krvnički mač i poput Ivane Arške, moje ljubljene sestre, na zapaljenoj lomači zazivati tvoje ime, Isuse…”

Terezija je htjela biti svetica, ali nikada nije očajavala ni trena kako će se to dogoditi, hoće li ili kako ostatak svijeta za to saznati ili bi li Bog mogao ostvariti herojski podvig s tako nepodobnim kandidatom: „Ta bi se želja mogla činiti drskom ako se promisli kako sam bila slaba i nesavršena i kako sam to još sada, poslije sedam godina redovničkog života. Međutim, uvijek osjećam isto smiono pouzdanje da ću postati velikom sveticom…”

 

Iz knjige „Košulja od vatre“ autorâ Heather King. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh