Svetac dana

17. svibnja // Sveti Paškal Bajlonski – kad nije mogao ići na misu, često mu se ukazivao anđeo i donosio mu svetu hostiju Svetog Paškala nazivaju i „serafom Euharistije” zbog njegove žarke ljubavi prema Euharistiji. Često ga je žar molitve izdizao iznad tla, a pripisivala su mu se i brojna druga čuda: umnažanje kruha, liječenje bolesnih, dar predskazivanja budućih događaja…

Osnovni podaci

• Rođen 1540. u Torrehermosi (Španjolska)
• Preminuo 1592. u Villarealu (Španjolska)
• Blaženim ga je 29. listopada 1618. proglasio papa Pavao V.
• Svetim ga je 16. listopada 1690. proglasio papa Aleksandar VIII.
• Pripadao redu franjevaca

Dodatni podaci

• Spomendan: 17. svibnja
• Zaštitnik je župe Vitina (Ljubuški, BiH)
• Zaštitnik je i zagovornik svih euharistijskih djela, društava i kongresa

Već od ranog djetinjstva pokazivao ljubav prema molitvi i Euharistiji

Sveti Paškal je bio sin Martina Baylóna i Izabele, rođ. Jubera. Rodio se na veliki duhovski blagdan 16. svibnja 1540. u Torrehermosi, u nekadašnjem Aragonskom kraljevstvu, današnjoj Španjolskoj. Već je od ranog djetinjstva pokazivao izvanrednu ljubav prema molitvi i pobožnost prema Euharistiji. Prvi posao malog Paškala bilo je čuvanje domaćega stada. Na livadama u otvorenoj Božjoj prirodi, davao je oduška svojoj sklonosti prema molitvi te mnogo molio, razmatrao, i činio pokoru.

Odmalena je dobro znao da se do svetosti ne dolazi na lak način, i zato se nije nimalo štedio

Paškalova velika odlika uvijek je bilo junaštvo duha. U 18. godini u njemu je dozrela odluka da se Bogu sasvim daruje i posveti u redovničkome zvanju, pa je pokucao na vrata samostana svete Marije Loretske, koji je pripadao reformiranim franjevcima. No, braća franjevci su ga odbili. U želji da boravi u blizini Samostana, našao je zaposlenje kod nekoga bogata gospodara kao pastir stada. Taj je tako zavolio mladoga pastira da ga je htio posiniti i učiniti baštinikom svoga bogatstva. No Paškalovo je srce davalo prednost evanđeoskom siromaštvu. Brzo je Paškal došao na glas svetosti pa ga franjevci napokon primiše u svoju zajednicu. U loretskome samostanu položio je 2. veljače, na blagdan Isusova prikazanja u hramu, svečane redovničke zavjete, prikazavši se sav Gospodinu. Poglavari su mu ponudili da postane svećenik, ali on je tu ponudu iz poniznosti odbio. Želio je ostati ponizan i jednostavan brat, pa je kao takav vjerno služio Gospodinu i braći u samostanima u Jativi i Valenciji.

Uz poniznost resila ga je i izvanredna blagost pa je bio mio i drag svima.

Zdravomarije su bijele ruže koje se prinosi Gospi, a Očenaši ruže umočene u Predragocjenu Krv Isusovu”

 Kao pastir nije znao čitati i pisati, jer je bio iz siromašne obitelji i nije imao mogućnost pohađati školu. No zaželio je naučiti čitati kako bi mogao recitirati Gospin časoslov pa je . zamolio plemenite ljude za najnužniju pouku. Svojom čvrstom i upornom voljom naučio je čitati pa je pjevao hvale Gospi. Također je više puta na dan molio Krunicu. Običavao je govoriti da su Zdravomarije bijele ruže koje se prinosi Gospi, a Očenaši ruže umočene u Predragocjenu Krv Isusovu.

Za vrijeme molitve često je levitirao, a anđeli su mu donosili svetu hostiju

Jednoga dana dok se sveti Paškal, u času Podizanja klanjao okrenut prema crkvi, ukaže mu se mnogo anđela koji su nosili zlatnu pokaznicu s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Sveti Paškal nije vjerovao da je to posebna milost, darovana samo njemu pa pozove druge pastire: „Dođite hitro i sa mnom se poklonite Gospodinu! Anđeli nam donose Njega. Presveti Sakrament je stavljen pred nas!” Pastiri poslušaše njegov poziv, ali oni ne vidješe ništa od onog što bijaše dano Paškalu. Dok se on klanjao, ostali su bili svjesni da prisustvuju čudu koje doživljava njihov pobožni prijatelj.

Paškal je imao bezgraničnu ljubav prema Presvetom Sakramentu. Žurio je pred svetohranište svaki put kad bi mu to dopuštala služba.

Kad nije mogao ići na svetu misu, često mu se ukazivao anđeo i donosio mu svetu hostiju kojom bi zatim pričestio Sveca.

Često je Paškala žar molitve izdizao iznad tla a pripisivala su mu se i brojna druga čuda, od umnažanja kruha za siromahe, liječenja bolesnih, dara predskazivanja budućih događaja…

Iako nije bio obrazovan, često su ga pitali za savjet, jer je bio pun mudrosti što dolazi „odozgor”

Bio je obdaren raznim mističnim milostima, darom čudesa i ulivenoga znanja. Sastavio je knjižicu u kojoj su bile sakupljene izreke što su dokazivale Isusovu stvarnu prisutnost u Euharistiji, i vlast koju je Isus dao rimskome biskupu. Bile su to upravo one istine koje su u to vrijeme kalvini najviše napadali. Izmučen velikim pokorama Svetac je u svojoj 53. godini života osjetio da mu se bliži kraj. Umro je na blagdan Duhova, na koji se i rodio, 17. svibnja 1592. u Villarealu nedaleko Valencije.

Na posljednjem ispraćaju njegove su se oči otvorile i pozdravile Spasitelja!

Za vrijeme sprovodne svete mise tijelo svetog Paškala ležalo je u crkvi u otvorenom lijesu. Za vrijeme dok se podizala posvećena hostija pokojnikove su se otvorile oči da pozdravi Spasitelja pa se onda opet zatvoriše. To su mnogi primijetili te su i druge upozorili na čudo. To se ponovilo i prilikom podizanja Presvete Krvi Kristove. Pokojnikove su se oči otvorile i pozdravile Spasitelja a onda se zatvoriše.

Poznate Svečeve misli

„Sakrament ispovijedi oslobađa nas od grijeha, a sakrament svete pričesti oslobađa nas od volje da griješimo.”

„Iz sveg srca služite Gospodinu; siromahe ljubite. Imajte veliku pobožnost prema Presvetom Sakramentu. Nikad ne zaboravite Bogorodicu. Budite revni u opsluživanju svetog Pravila. I vi ćete doći u Nebo!”

Molitva svetom Paškalu

Slavimo Te i hvalimo, Oče nebeski, stvoritelju svega, što si ovo sakrio od umnih i mudrih, a objavio malenima.

Slavimo Te i hvalimo u svetom Paškalu, kojega su krasile sve krjeposti: ljubav i dobrota, skromnost i poniznost, velika pobožnost prema Euharistiji i Mariji, potpuna predanost Bogu i strpljivost, posvemašnja vjernost Bogu u svemu. Ti si bio pravi uzor kršćanskoga života – dubokog pouzdanja i povjerenja u Boga. Izgarao si od brige i skrbi za siromašne i osobe u potrebi.

Svi su te cijenili zbog dobrote i pobožnosti, posebice poglavari, te su ti ponudili da postaneš svećenik, ali ti si tu ponudu iz poniznosti odbio. Želio si ostati ponizan i jednostavan časni brat. Želio si biti skroman i u svijetu nepoznat, i držao si se nevrijednim. Vjerno si služio Gospodinu i svojoj braći u samostanima. Što si se više skrivao, tim su se tvoje krjeposti i svetost sve više otkrivale.

Žarko Te molimo, zagovaraj nas i moli za nas, da nas Gospodin prožme snagom svoga Duha i plamenom svoje neizmjerne ljubavi kako bismo i mi otvorena i spremna srca odgovorili na svaki poticaj Božje milosti.

Ponizno molimo: moli za nas i s nama kako bi Trojedini Bog pohodio svojom milošću svaki naš dom, obitelj i sve one koji te trebaju.

Neka pohodi sve koji boluju i pate na duši i tijelu. Neka pronađe sve one koji su izgubljeni i lutaju da se vrate u očinsku kuću.

Neka okrijepi sve umorne i opterećene raznim nedaćama, odmori ih i utješi!

Neka blagoslovi našu djecu i mlade i neka ukloni od njih sve napasti i opasnosti!

Pripravi svojom milošću naša srca, da sjeme Tvoje riječi padne na plodno tlo!

Daj da se spremno odazivamo Tvojem pozivu i da iskoristimo ove dane spasenja.

Zagovorom sv. Paškala i svetoga Ante iskorijeni iz našega naroda bogohulnu psovku – nevjeru, nemoralnost i sve grijehe – koji razaraju zdravlje duše i tijela.

Neka se, dobri Bože, sveti Tvoje ime u svakome od nas! Isuse, proslavi se u svakome od nas! Neka Tvoje kraljevstvo mira i ljubavi, radosti i sreće dođe u naše obitelji, u naš narod.

Nebeska Majko Marijo, moćna zagovornice, moli za nas da radosno služimo Bogu na zemlji u očekivanju vječne sreće na nebu.

Sveti Paškale, sveti Ante i sveti Franjo, molite za nas i izmolite nam spas!

Najčitanije

Na vrh