Svetac dana

23. STUDENOGA

Sveti Klement – papa koji je mnoge pogane obratio na kršćanstvo Danas se prisjećamo četvrtog pape, autora Prve poslanice Korinćanima, čudotvorca...

Sveti Klement – obratio je mnoge pogane na kršćanstvo

Četvrti papa

Sveti Klement I., četvrti papa i treći nasljednik svetog Petra, nakon Lina i Anakleta. Rođenjem Rimljanin, podrijetlom je bio Židov iz dijaspore, a kulturom Helen. Po tradiciji učenik apostola Petra i Pavla, a vladao je od 92. do 101. godine (po nekima od 88. do 99.). Umro je u progonstvu, vjerojatno u Kersonezu (tada Taurica, danas poluotok Krim). Ubrajaju ga u apostolske oce, po tradiciji neposredne učenike apostola i autore crkvenih spisa iz I. i II. stoljeća.

Autor Prve poslanice Korinćanima

Autor je Prve poslanice Korinćanima (95. – 96.), u kojoj stišava razdor među kršćanima u Korintu. O njegovoj dobroti i mirotvorstvu govori kraj njegove poslanice, u kojoj iskazuje brigu za svoje pismonoše: „Vratite ih natrag brzo s mirom kao glasnike radosti, da nam što prije jave o miru i slozi, koje tako zazivamo i želimo, da bismo se mogli radovati i mi zbog uspostave reda među vama.” Pripisuju mu veći broj spisa (takozvane „Pseudoklementine”).

U kamenolomu je na čudesan način žednim zatvorenicima pribavio vodu

Od IV. stoljeća štovan je kao mučenik, umoren za vrijeme Trajanovih progona. Radio je u kamenolomu i na čudesan način pribavio žednim zatvorenicima vodu. Obratio je na kršćanstvo mnoge pogane te su ga zbog toga privezali za sidro i s jednog ga broda bacili u Crno more. Njegovo su tijelo pomoću sidra pronašli u IX. stoljeću na Crnom moru sveti Ćiril i Metod i donijeli ga u Rim, gdje danas počiva u bazilici svetog Klementa. Zaštitnik je lađara, mornara, klesara, kamenorezaca i bolesne djece.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh