Svetac dana

SVETI JUSTIN – OBRAĆENIK I MUČENIK ZA KRŠĆANSTVO // „Filozofirate” li vi o Gospodinu i je li vas to ponekad skupo „koštalo”? „Kad sad budeš izbatinan i smaknut, vjeruješ li da ćeš se tada uspeti na nebo?”

„Filozofirate” li vi o Gospodinu i je li vas to ponekad skupo „koštalo”?

Osnovne informacije

• Rođen 100. u Samariji (Izrael)
• Preminuo 165. u Rimu (Italija)

Dodatne informacije
• Spomendan: 1. lipnja
• Zaštitnik/zagovornik: filozofa

Iz poganstva prema svetosti

Sveti Justin rodio se početkom II. stoljeća u gradiću Flavia Neapolis, stari Sihem, a današnji Nablus, u srcu Samarije, središnjeg dijela Palestine. Već od mladosti, svu njegovu pažnju zaokupljali su filozofski problemi. Tražio je Boga kroz razne grane i područja, no tek mu je filozofija pružila neko zadovoljstvo, upravljajući mu život prema promatranju Boga. Neumorni filozof i tražitelj potpune istine tražio je i dalje.

Susret s tajanstvenim čovjekom

U svome traženju istine, povukao se je u jedno samotno mjesto kraj mora nadajući se da će u tišini i razmišljanju pronaći pravu sreću i mudrost. Tada se za vrijeme šetnje susreo s nekim tajanstvenim starcem, koji mu je otkrio da se prava sreća ne nalazi u Platonovoj mudrosti, već u knjigama Prorokâ i u novozavjetnim spisima. Isus Krist je onaj jedini koji donosi spasenje i sreću. Justin se sada svim žarom dao na čitanje i proučavanje knjiga Svetoga pisma, koje su ga tako osvojile i uvjerile u istinitost kršćanstva da je zatražio krštenje.

Ustrajnost koja ispunjava dušu i daje snagu

No, Kristova mudrost nije bila jedini motiv zbog kojega je prihvatio kršćanstvo. Na njega su djelovali i kršćani s kojima je dolazio u dodir. Upoznavši ih, vidio je kako su neistinite sve optužbe kojima se tada udaralo na njih. Justin je preko kršćana u kršćanstvu otkrio vjerodostojnu religioznost, iskrenu pobožnost, veliku želju za služenjem Bogu i bližnjemu, a najviše ga je ispunjavala spremnost tolikih kršćana da ustraju u svojoj vjeri i uz cijenu života.

„Kad sad budeš izbatinan i smaknut, vjeruješ li da ćeš se tada uspeti na nebo?”

Budući da je svetac i dalje ustrajao u obrani kršćanstva, bio je izveden pred sud. Ondašnji gradski prefekt Rusticus obratio mu se ovim riječima: „Čuj, ti takozvani čovječe riječi, koji misliš da posjeduješ pravu mudrost! Kad sad budeš izbatinan i smaknut, vjeruješ li da ćeš se tada uspeti na nebo?” Justin je odgovorio: „Ako sve to pretrpim, čvrsto vjerujem da ću ondje prebivati”. A prefekt će mu opet na to: „Dakle, ti stvarno misliš da ćeš doći u nebo i ondje primiti sigurnu plaću?” Justin je odgovorio: „To ne samo da mislim već i točno znam te sam sav ispunjen tom sigurnošću”. Prefekt mu je još jedanput zaprijetio mukama ako ne bude žrtvovao bogovima, a Justin je odvratio: „Moja je i mojih drugova vruća želja da trpimo za Gospodina našega Isusa Krista i tako se spasimo. To će nam pred strašnim sudom našega Gospodina i Spasitelja donijeti spasenje, a pred njim će se jednom morati pojaviti cijeli svijet.” I Justinovi su sudrugovi u patnji sucu jednodušno odgovorili: „Čini što hoćeš! Mi smo kršćani i ne žrtvujemo likovima idola”.

I tako su dovršili svoje mučeništvo u ispovijedanju našega Spasitelja. Neki su od vjernika potajno uzeli njihova tjelesa te ih na dostojnome mjestu sahranili.

Najčitanije

Na vrh