Duhovnost

SNAGA SVETOG PISMA

‘Čitanje Biblije potrebnije je ljudima u svijetu nego redovnicima’ Danas slavimo blagdan svetog Ivana Zlatoustog, gorljivog propovjednika, koji je smatrao da je čitanje i razmatranje Biblije potrebnije ljudima u svijetu, nego monasima, jer oni što su u svijetu svakodnevno bivaju ranjavani i njima je najpotrebniji lijek...

Foto: Pixabay

 

Ne bi znali ponoviti ni jedan psalam ili drugi odlomak iz Pisma kada bi se to od njih zatražilo, ali bi zato znali savršeno otpjevati ili izrecitirati tko zna kakve već svjetovne pjesme…

Poziv na čitanje i proučavanje Svetoga pisma nije ograničen samo na teologe, bili oni klerici ili laici. Nisu jedino klerici, monasi i redovnici (te pokoji laik teolog) pozvani redovito čitati Sveto pismo, nego je taj poziv upućen svim kršćanima.

Sveti Ivan Zlatousti, crkveni naučitelj iz IV. stoljeća, u svojoj drugoj propovijedi o Matejevu evanđelju predbacuje prisutnim vjernicima da ne bi znali ponoviti ni jedan psalam ili drugi odlomak iz Pisma kada bi se to od njih zatražilo, ali bi zato znali savršeno otpjevati ili izrecitirati tko zna kakve već svjetovne pjesme.

„No“, mogao bi netko uzvratiti, „ja nisam monah, ta imam ženu i djecu i skrbim o kućanstvu“. Ivan Zlatousti odgovara da je takvo razmišljanje – kako je čitanje Biblije samo za monahe – vrlo opasno. Štoviše, ističe da je vjernicima u svijetu potrebnije negoli monasima. Zašto? Zato što oni u svijetu svakodnevno bivaju ranjavani i njima je najpotrebniji lijek. „Stoga, opasnije je nego nečitanje Pisama smatrati ih suvišnima. To su đavolske izmišljotine“ (sv. Ivan Zlatousti, II. homilija o Evanđelju po Mateju 10).

Imam njegovo Pismo: to mi je štap, sigurnost moja i mirna luka…

Navaljuju mnogi valovi i ozbiljne oluje, ali mi se ne bojimo da ćemo se utopiti, jer počivamo na hridini. More bjesni, ni ne može razoriti kamen. Neka se valovi uzdižu, Isusovu lađu ne mogu potopiti. Čega da se bojimo? pitam. Reci mi, zar smrti? Meni je život Krist, a smrt mi je dobitak. Ili zar progona? Gospodnja je zemlja i sve na njoj. Zar zapljene dobara? U svijet ništa ne donijesmo, i zacijelo ništa iz njega ne možemo ni ponijeti. Što je u ovom svijetu strašno, držim dostojnim prezira, a njegova dobra vrijednima podsmijeha. Siromaštva se ne plašim, a za bogatstvom ne čeznem. Smrti se ne strašim, niti žudim za životom, osim radi vašeg napretka. Zato mislim na ono što je sadašnje i molim vašu ljubav da ima povjerenja.

Zar ne čuješ kako Gospodin kaže: Gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, ondje sam ja među njima? A zar da ne bude tamo gdje je skupljen tako brojan narod, vezan sponama ljubavi? Njegov imam zalog: zar se uzdam u vlastite sile? Imam njegovo Pismo: to mi je štap, sigurnost moja i mirna luka. Makar se uznemirio sav svijet, ja imam njegov proglas, čitam njegova pisma: to mi je zid i zaštita. A što je to pisano? Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.

Krist je sa mnom, koga da se bojim? Pa uzdigli se protiv mene i valovi, i mora, i bijes prvaka, sve je to za mene slabije od paučine. (Iz Homilija svetog Ivana Zlatoustog, biskupa; Prije progona, br. 1-3: PG 52, 427-430)

Kristofori organiziraju tečaj pod nazivom Škola molitve koji se bavi promišljanjem i razmatranjem biblijskih i liturgijskih tekstova

Kristofori organiziraju tečaj pod nazivom Škola molitve koji se bavi promišljanjem i razmatranjem biblijskih i liturgijskih tekstova te nutarnjom i zastupničkom molitvom, što tečaj također čini dobrom pripremom za Svetu Misu.

Istinski osobni susret sa živim Bogom je moguć svakome čovjeku koji odluči potražiti Boga svim srcem

Istinski osobni susret sa živim Bogom nije predodređen samo za posebne svece ili za visokoškolovane teologe ili za posebno posvećene službenike Crkve, već je moguć svakome čovjeku koji odluči potražiti Boga svim srcem. Upravo to je cilj tečaja Škole molitve koji organiziraju i vode Kristofori: pomoći pojedincima u izgradnji osobne i zajedničke (grupne) molitve.

Škola molitve raširena je po cijeloj Hrvatskoj te u nekoliko drugih zemalja a zamišljena je kao cjeloživotni tečaj koji se odvija jednom tjedno u trajanju od dva sata u grupama od po četiri do sedam sudionika.

Više o Školi možete pročitati ovdje.

>>>UŠTEKAJ SE UŽIVO Upravo smo otvorili novu grupu Škole molitve

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh