Svetac dana

16. SVIBNJA

Sveti Ivan Nepomuk – odbio je odati ispovjednu tajnu i zbog toga je pretrpio mučeničku smrt Proglašen je mučenikom kao branitelj Crkve i čuvar ispovjedne tajne…

Sveti Ivan Nepomuk – odbio je odati ispovjednu tajnu i zbog toga je pretrpio mučeničku smrt

Današnji je sveti zaštitnik Ivan Nepomuk, češki mučenik. Rodio se je oko 1345. godine u češkom trgovištu Pomuku (kasnije Nepomuku), u Plzeňskom kraju, kao Jan Velflín, sin mjesnog suca.

Godine 1370. postao je klerikom Praške nadbiskupije i javnim bilježnikom, a 1380. godine zaređen je za svećenika i postavljen za župnika u Pragu. Studirao je teologiju i pravo na sveučilištu u Pragu, a potom je doktorirao crkveno pravo u Padovi (1383. – 1387). Kanonik, prijatelj nevoljnika, glasoviti propovjednik, obratio je na tisuće izgubljenih duša a 1389. godine postao je generalnim vikarom praškog nadbiskupa Jana iz Jenštejna. Svoga nadbiskupa zastupao je 1393. godine pred kraljem Václavom. Suprotstavio se je kralju koji se je miješao u crkvene poslove i nasilno htio prisvojiti crkvena dobra. Kralj ga je dao zatvoriti i mučiti, te je naredio da ga noću bace s Karlova mosta u rijeku Vltavu. Dogodilo se to 20. ožujka 1393. godine.

Proglašen je mučenikom

Pokopan je u katedrali svetog Víta u Pragu. Legenda tvrdi da ga je kralj dao ubiti jer nije htio izdati grijehe koje mu je ispovijedala kraljica. Proglašen je mučenikom kao branitelj Crkve i čuvar ispovjedne tajne. Na mnogim mostovima srednje i istočne Europe (i u hrvatskim krajevima) često se nalazi kip Ivana Nepomuka, sveca koji drži prst na ustima, kao simbol vrijednosti šutnje i dužnosti čuvanja povjerene tajne. Blaženim ga je proglasio 1721. papa Inocent XIII., a svetim 1729. papa Benedikt XIII. Zaštitnik je Češke, Praške nadbiskupije, ispovjednika, mlinara, te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta, te hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh