Duhovnost

PREPOZNATI BOŽJU PRISUTNOST U SVOM ŽIVOTU

Sveti Ignacije Lojolski savjetuje: Evo kako ispitati savjest na kraju dana Sv. Ignacije je poticao ljude da se obraćaju Isusu kao prijatelju. Završi ispit savjesti razgovarajući s Isusom. Zamoli ga za oproštenje svojih grijeha. Zatraži njegovu zaštitu i pomoć…

Foto: Pixabay

 

Prije više od četiristo godina sv. Ignacije Lojolski poticao je na prepoznavanje Božje nazočnosti u svojem životu po nečemu što se zove dnevni ispit savjesti, a zapravo je molitveno promišljanje o svemu što se je dogodilo prethodnog dana da bismo uvidjeli što Bog čini i otkrili koje nam upute daje. Slijedi verzija molitve osvrta na prethodni dan (ispit savjesti) sv. Ignacija:

1.Osvijesti si da si u Božjoj nazočnosti. Osvrni se na događaje prethodnog dana u zajedništvu s Duhom Svetim. Možda je tvoj dan bio zbunjujući – zamagljenim, zbrkan, konfuzan. Zamoli Boga da ti da jasnoću i razumijevanje.

  1. Osvrni se na dan sa zahvalnošću. Zahvalnost je temelj našeg odnosa s Bogom. Prođi kroza svoj dan u Božjoj nazočnosti i pobroji sve radosti i zadovoljstva koja si doživio. Usredotoči se na darove koje si primio. Osvrni se i na posao koji si uradio te ljude s kojima si bio. Što si primio od tih ljudi? Što si im dao? Posebno se sjeti malih stvari – hrane koju si jeo, prizora koje si vidio i ostalih naizgled neznatnih zadovoljstava. Bog je u detaljima.
  2. Promotri svoje osjećaje. Jedan od najvećih darova sv. Ignacija bio je prepoznavanje Božjeg Duha u njegovim vlastitim osjećajima. Razmisli o osjećajima koje si proživio. Je li to bila dosada, ushićenje, ljutnja, suosjećanje, bijes, samouvjerenost? Što ti Bog govori po tim osjećajima?

Bog će ti vjerojatno pokazati u čemu si zakazao. Promisli o tim grijesima i manama. Ali pogledaj bolje svoje osjećaje. Jesi li frustriran zato što Bog možda želi da razmisliš o novim koracima na svojem poslu? Jesi li zabrinut za prijatelja? Možda bi mu trebao pristupiti na neki način.

  1. Odaberi jedan trenutak u danu i počni svoju molitvu od njega. Zamoli Duha Svetoga da ti pokaže onaj trenutak u danu koji je Bogu posebno važan. On može uključivati osjećaje – pozitivne ili negativne. To može biti važan susret s drugom osobom ili izuzetan trenutak zadovoljstva ili mira. Ali to može biti i nešto potpuno nevažno. Dobro promotri taj trenutak. Dopusti da molitva spontano nastane u tvojem srcu – bio to zagovor, pohvala, kajanje ili zahvala.
  2. Baci pogled na sutrašnji dan. Zamoli Boga da ti da snagu za sutrašnje izazove. Obrati pozornost na osjećaje koji te obuzimaju dok razmišljaš o sljedećem danu. Jesi li u sumnji? Veseo? Prestrašen? Pun oduševljenja i iščekivanja? Dopusti tim osjećajima da se pretvore u molitvu. Traži Božje vodstvo. Zamoli ga za pomoć i razumijevanje. Moli za nadu.

Sv. Ignacije je poticao ljude da se obraćaju Isusu kao prijatelju. Završi ispit savjesti razgovarajući s Isusom. Zamoli ga za oproštenje svojih grijeha. Zatraži njegovu zaštitu i pomoć. Moli za njegovu mudrost u svojim nedoumicama i problemima koji te muče. Sve to čini u duhu zahvalnosti. Tvoj život je dar i ispunjen je Božjim darovima.[1]

[1] How Can I Pray?, na mrežnoj stranici Ignation Spirituality (http://www.ignatianspirituality.com/ignatian-prayer/the-examen/how-can-i-pray).

Iz knjige “Čuti Boga u snovima – Razumijevanje jezika kojim nam Bog govori noću” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dopuštenje izdavača vrijedi isključivo za portal Book.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh