Svetac dana

27. VELJAČE

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe – zaštitnik katoličke mladeži Živio je tiho i samozatajno, najčešće predan dubokoj molitvi, a iznad svega pobožnosti prema Mariji i razmatranju njezinih žalosti zbog Isusovih muka...

Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe – zaštitnik katoličke mladeži

Osnovni podaci

Rođen 1838. u Assisiju (Italija)
Preminuo 1862. u Isoli del Gran Sasso d’Italia (Italija)
Blaženim ga je 1908. proglasio papa Pio X.
Svetim ga je 1920. proglasio papa Benedikt XV.

Današnji je zaštitnik sveti Gabrijel od Žalosne Gospe, talijanski redovnik pasionist. Rodio se 1. ožujka 1838. u Assisiju (Umbrija) kao Francesco Possenti, jedanaesto od trinaestoro djece pobožnih roditelja. Od treće godine obitelj je živjela u Spoletu. Ostao je bez majke u četvrtoj godini života, a školovao se u Spoletu, kod redovnika Kršćanske braće i isusovaca. Kao mladić bio je vrlo nestašan, omiljen u društvu, na glasu kao udvarač, odličan plesač, redovit posjetitelj kazališta i strastveni lovac.

Živio je tiho i samozatajno

Nakon niza tragičnih događaja u njegovoj obitelji i svoga čudesnog ozdravljenja, u devetnaestoj godini, 1856., stupio je u red pasionista svetog Pavla od Križa u Morrovalleu (Marche), a sljedeće je godine položio zavjete. Nakon novicijata dobio je redovničko ime Gabrijel od Žalosne Gospe. Živio je tiho i samozatajno, najčešće predan dubokoj molitvi, a iznad svega pobožnosti prema Mariji i razmatranju njezinih žalosti zbog Isusovih muka.

S velikim je uspjehom studirao filozofiju u gradiću Isola del Gran Sasso d’Italia (Abruzzo), iako je obolio od tuberkuloze. Bolest je podnosio spokojno i radosno, a svojim je kolegama predstavljao trajnu inspiraciju i čvrstu moralnu podršku.

U trenutku smrti ugledao je Mariju

Preminuo je u 24. godini, na današnji dan, 27. veljače 1862., sa smiješkom na licu i sličicom Marije Žalosne u ruci. Po riječima svjedoka u trenutku smrti ugledao je Mariju, pozdravio ju ispruženih ruku, a lice mu je postalo razdragano i nadnaravno sjajno. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a njegov grob mjesto je hodočašća brojnih vjernika. Blaženim ga je 1908. proglasio papa Pio X., a svetim 1920. papa Benedikt XV. Zaštitnik je pokrajine Abruzzo, katoličke mladeži, klerika, sjemeništaraca i studenata, te mnogih župa i crkava diljem Italije i svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh