Svetac dana

4. SVIBNJA

Sveti Florijan – zaštitnik vatrogasaca Rodio se III. stoljeću, u rimskoj tvrđavi Cannabiaca. Veteran rimske vojske, za vrijeme Dioklecijanova progona radio je kao visoki državni činovnik u rimskoj pokrajini Noricum i bio zadužen za organizaciju vatrogasnih postrojbi…

Sveti Florijan – zaštitnik vatrogasaca

Danas slavimo svetog Florijana iz Lorcha, mučenika i zaštitnika vatrogasaca. Rodio se III. stoljeću, u rimskoj tvrđavi Cannabiaca. Veteran rimske vojske, za vrijeme Dioklecijanova progona radio je kao visoki državni činovnik u rimskoj pokrajini Noricum i bio zadužen za organizaciju vatrogasnih postrojbi. Optužen je kao kršćanin i okrivljen da je u gradu Lauriacumu posjećivao kršćane i bodrio ih da ustraju u vjernosti Kristu Spasitelju. Rimski namjesnik Akvilin pozvao ga je da se odrekne kršćanskog uvjerenja i da pred svima prinese žrtvu poganskim bogovima. Florijan o tome nije htio ni čuti pa je grozno mučen, bičevan i premlaćen. Potom je osuđen na smrt i s mlinskim kamenom oko vrata bačen u rijeku Enns. Dogodilo se je to na današnji dan, 4. svibnja 304. godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je pobožna udovica Valerija.

Pripisuju mu se mnoga čudesa

Mučenikovo tijelo pokopano je nedaleko od Lauriacuma, a nad njegovim grobom uzdiže se veličanstvena barokna opatija u gradiću Sankt Florian (Gornja Austrija), nedaleko od Linza. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Vjerni ga puk zaziva kod požara, poplava, suše, opekotina, oluja, bitaka, utapanja i životinjskih bolesti, a zaštitnik je vatrogasaca, pekara, vrtlara, Zagrebačke nadbiskupije (drugotni zaštitnik), Poljske, Gornje Austrije, njezinog glavnog grada Linza, te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh