Svetac dana

11. PROSINCA

Sveti Damaz, papa – prijevod Svetoga pisma na latinski jezik povjerio je sv. Jeronimu Velika je zasluga pape Damaza što je povjerio prijevod Svetog Pisma na latinski jezik svom tajniku i velikom znanstveniku, svetom Jeronimu. Tako je nastala glasovita Vulgata, na kojoj su se temeljili svi europski prijevodi Biblije...

Sveti Damaz – papa koji je suzbijao krivovjerje

Današnji je sveti zaštitnik papa Damaz (Damasus), koji je Crkvom upravljao od 366. do 384. godine.

Rodio se oko 305. godine po svemu sudeći u rimskoj pokrajini Lusitaniji, u blizini naselja Idanha-a-Velha ili blizu grada Castelo Branco (danas središnji Portugal), a po nekima u Rimu. Arhiđakon rimske Crkve, naslijedio je na Petrovoj stolici papu Liberija, koji se proslavio gradnjom rimske crkve Santa Maria Maggiore. Mnoge nevolje stvarali su mu protupapa Ursinus i njegovi pristaše. Suzbijao je krivovjerje i za svoga pontifikata održao je u Rimu tri sinode, na kojima se pored ostaloga raspravljalo o obnovi vjerskog života u svećenstvu i Božjem narodu. U dogovoru s carem Teodozijem 381. godine sazvao je Drugi opći sabor u Carigradu, na kojem je definirano božanstvo Duha Svetoga.

Povjerio je prijevod Svetog pisma na latinski jezik svom tajniku i velikom znanstveniku, svetom Jeronimu

Nad grobovima mučenika gradio je veličanstvene crkve, obogatio je liturgiju uvođenjem svetkovanja crkvene godine i konačno odredio kanon biblijskih knjiga, onih koje su pisane prema Božjem nadahnuću i čine Sveto pismo. Velika je zasluga pape Damaza što je povjerio prijevod Svetog pisma na latinski jezik svom tajniku i velikom znanstveniku, svetom Jeronimu. Tako je nastala glasovita Vulgata, koju je sveti Jeronim stvarao između 383. i 406. godine, a važna je zato što su se na njoj temeljili svi europski prijevodi Biblije. Kako svjedoči sveti Jeronim, papa Damaz bio je i vješt stihotvorac.

Preminuo je na današnji dan, 11. prosinca 384. godine u Rimu. Zaštitnik je arheologa, a zazivaju ga kod groznice i tifusa.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh