Svetac dana

11. LIPNJA

Sveta Maria Rosa Molas Vallvé – od djetinjstva bila je pobožna i gajila milosrdnu ljubav prema potrebitima Njezine Sestre od utjehe djeluju uspješno i danas, u 17 zemalja na četiri kontinenta

Sveta Maria Rosa Molas Vallvé – od djetinjstva je bila pobožna i gajila milosrdu ljubav prema potrebitima

Sveta Maria Rosa Molas Vallvé, katalonska i španjolska redovnica, utemeljiteljica kongregacije Sestara Naše Gospe od utjehe, rođena je 24. ožujka 1815. u Reusu (provincija Tarragona, Katalonija), kao Rosa Francesca Maria dels Dolors Molas Vallvé, kći pobožnih roditelja, obrtnika Josepa Molasa i Marije Vallvé. Ostala je rano bez majke, brinula se je o obiteljskom domaćinstvu i već je djetinjstvo provela u djelima pobožnosti i milosrdne ljubavi. Tu misiju provodila je cijeli svoj život. Zaposlila se je 1841. u bolnici i pridružila se sestrinskoj zajednici Kćeri milosrđa, posvećenoj njezi bolesnika, ali je zbog političkih prilika i unutarnjih nesuglasica morala napustiti zajednicu i rodni Reus, te se 1849. uputila u Tortosu. Gradska uprava u Tortosi (provincija Tarragona) povjerila joj je upravu Kuće milosrđa, a zatim i gradske bolnice. U Tortosi je Maria Rosa, 1851. godine, osnovala školu i sklonište za siromašnu djecu.

Istinska nositeljica utjehe potrebitima

Kongregaciju Sestara Naše Gospe od Utjehe utemeljila je 14. ožujka 1857. Tu je družbu osnovala za pomoć ranjenoj braći i namijenila joj djelo milosrdnog Samaritanca. Njezina družba vodila je iznad svega brigu o bolesnicima i nevoljnicima, a svetu Mariju Rosu možemo nazvati istinskom nositeljicom utjehe. Ona i njezine sestre donosile su utjehu žalosnima, bolesnima, progonjenima i napuštenima. Osnovala je nekoliko novih kuća i centara za socijalnu pomoć. Preminula je u Tortosi na današnji dan, 11. lipnja 1876. godine. Papa Pavao VI. proglasio ju je blaženom 8. svibnja 1977., a papa Ivan Pavao II. svetom 11. prosinca 1988. godine. Njezine Sestre od utjehe djeluju uspješno i danas, u 17 zemalja na četiri kontinenta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh