Svetac dana

25. STUDENOGA

Sveta Katarina – obratila 50 filozofa Anđeli su Katarinino tijelo prenijeli na goru Sinaj i tamo ga pokopali. Na tom mjestu podignut je kasnije glasoviti samostan svete Katarine...

Sveta Katarina – zaštitnica odgojitelja, učenika i studenata

Današnja zaštitnica je sveta Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica, izuzetno omiljena svetica, iako o njezinu životu znamo malo i sve se uglavnom svodi na brojne legende. Kći guvernera, rodila se je oko 282. godine u egipatskom gradu Aleksandriji. Za vrijeme vladavine cara Dioklecijana po svim rimskim provincijama bjesnjeli su strašni progoni, a naročito su okrutni bili oni u Egiptu. O egipatskim mučenicima nastale su kasnije mnoge legende, koje se nisu temeljile na povijesnim podacima već su uglavnom plod pobožne mašte. Takva je legenda i o mučeništvu svete Katarine, kršćanske djevojke na visoku položaju, iznimno lijepe i pametne.

Mlada kršćanka najodlučnije se je odbila udati za njega, a on ju je potom suočio s pedesetoricom filozofa, koji su ju trebali uvjeriti kako Krist zbog svoje smrti na križu ne može biti Bog

O njezinu mučeništvu koje je podnijela u Aleksandriji, stvorena je legenda s mnogim inačicama. Jedna od njih govori o caru Maksiminu Dali, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama i toliko se zaljubio u Katarinu da se zbog nje odlučio rastaviti od svoje žene. Mlada kršćanka najodlučnije se je odbila udati za njega, a on ju je potom suočio s pedesetoricom filozofa, koji su ju trebali uvjeriti kako Krist zbog svoje smrti na križu ne može biti Bog. Katarina, odlična govornica te vrsna poznavateljica filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace i oni su se obratili na kršćanstvo.

Anđeli su Katarinino tijelo prenijeli na goru Sinaj

Razjareni Maksimin filozofe je nakon mučenja pogubio, a potom je i Katarinu stavio na kotač s bodežima. Kad je ona dotaknula kotač, on se raspao. Zatim su joj izvan grada odrubili glavu. Pogubljena je u Aleksandriji oko 307. godine. Prema toj legendi anđeli su Katarinino tijelo prenijeli na goru Sinaj i tamo ga pokopali. Na tom mjestu podignut je kasnije glasoviti samostan svete Katarine.

Zbog načina kako je mučena zagovornicom obrtnika koji se u svom poslu susreću s kotačima i noževima, a pored toga i zagovornicom djevojaka, neudanih žena, dadilja, umirućih

Prema drugoj, sličnoj legendi, Katarina je na kršćanstvo obratila ženu rimskog cara Maksencija, a nakon toga se priča poklapa s prethodnom, s jednako tragičnim krajem. Pobožnost prema svetoj Katarini posebno se je razvila u srednjem vijeku, kada su joj posvećene brojne crkve i kapele u zapadnoj Europi. Sveta Ivana Orleanska, kojoj se često ukazivala, smatrala ju je svojom nebeskom savjetnicom. Jedna je od četrnaestero svetih pomoćnika. Zbog svoje učenosti i mudrosti proglašena je zaštitnicom knjižnica, knjižničara, učitelja, arhivista, znanstvenika, filozofa, propovjednika, teologa, odgojitelja, učenika, studenata, tajnica, stenografa i pisara, zbog govorničke vještine zaštitnicom pravnika, branitelja i odvjetnika, zbog načina kako je mučena zagovornicom obrtnika koji se u svom poslu susreću s kotačima i noževima, a pored toga i zagovornicom djevojaka, neudanih žena, dadilja, bolničarki i umirućih. Zaštitnica je mnogih biskupija, gradova, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Molitva (trodnevnica) sv. Katarini

Evo prave mučenice, koja je za Kristovo ime, prolila svoju krv. Nije se prepala prijetnji i suda te je kraljevstvo nebesko stekla.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti u borbi s napastima svijeta. Pomozi mi iskreno ljubiti Boga svim srcem i umom i njemu služiti. O, slavna sveta Katarino, po svojem slavnom mučeništvu, za ljubav Kristovu, pomozi mi da budem vjeran svojoj vjeri i svome Bogu dok živim. Amen.

Bože, koji si uresio svetu Katarinu, djevicu i mučenicu, darom velike mudrosti i kreposti te pobjedničkom borbom s neprijateljima vjere, daj nam, molimo te po njezinu zagovoru, postojanost u vjeri i njezinu mudrost da možemo srcem i umom služiti Tebi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Pomolimo se: Gospodine, raduješ nas godišnjim blagdanom blažene Katarine. Ona nam je primjer čistoće i hrabrosti. Nek nam pomogne i svojim zaslugama. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Sveta Katarino, moli za nas!

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh