Svetac dana

5. VELJAČE

Sveta Adelheida iz Vilicha – imala je mnoge mistične darove Adelheidin jedini brat Gottfried poginuo je 978. u Češkoj, pa su ožalošćeni roditelji njemu u spomen oko 980. podigli samostan u Vilichu, danas dijelu grada Bonna, a Adelheida je bila prva predstojnica toga samostana...

Sveta Adelheida iz Vilicha – pomoćnica u bolestima očiju

Osnovni podaci

Rođena 960. u Geldernu (Njemačka)
Preminula 1015. u Kölnu (Njemačka)
Svetom ju je 1966. proglasio papa Pavao VI.

Sveta Adelheida, njemačka redovnica benediktinka, rođena je oko 960. u Geldernu, kao kći grofa Megingoza od Gelderna i njegove supruge Gerberge. Roditelji su je povjerili na školovanje sestrama u samostanu svete Uršule u Kölnu, u kojem su redovnice živjele prema pravilima svetog Jeronima. Adelheidin jedini brat Gottfried poginuo je 978. u Češkoj, pa su ožalošćeni roditelji njemu u spomen oko 980. podigli samostan u Vilichu, danas dijelu grada Bonna, a Adelheida je bila prva predstojnica toga samostana. Nakon majčine smrti, 994., uvela je u svoj samostan pravila svetog Benedikta. 

Bila je glasovita po svojoj brizi za siromahe i nevoljnike

Kad je preminula njezina sestra Bertha, nadstojnica samostana svete Marije u Kölnu (St. Maria im Kapitol), kelnski nadbiskup, sveti Heribert, povjerio je 1002. Adelheidi vođenje i toga samostana. Adelheida je od redovnica u svojim samostanima tražila da nauče latinski kako bi bolje razumjele misni obred. Bila je nadaleko glasovita po svojoj brizi za siromahe i nevoljnike, a djelovala je i kao savjetnica nadbiskupa Heriberta.

Adelheida je posjedovala mnoge mistične darove pa joj se pripisuju mnoga čudesa. Kad je izbila strašna suša, hranila je gladni puk, a svojim štapom pronašla je vrelo vode. Mjesto na kojem se dogodilo to čudo poznato je danas kao Adelheidin zdenac, a voda iz tog zdenca smatra se ljekovitom za očne bolesti. Adelheida je preminula na današnji dan, 5. veljače 1015., u samostanu u Kölnu, a pokopana je u Vilichu. Svetom ju je proglasio 1966. papa Pavao VI. Osim u Njemačkoj, štuju je osobito u Francuskoj, gdje je poznata kao sveta Alice. I danas se svetoj Adelheidi utječu za zagovor mnogi vjernici, a posebno je zazivaju kod očnih bolesti. Suzaštitnica je grada Bonna te mnogih naselja, škola, vrtića, župa, crkava i kapela u Njemačkoj.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh