Brak i odnosi

SVEĆENIK ODGOVARA

„Moj muž je protiv prirodne regulacije začeća i ne želi imati više djece, a prekid odnosa činio bi me nesretnom” Mnogi bračni parovi imaju ovaj problem. Evo što svećenik kaže o tome...

prirodna regulacija začeća

Foto: Shutterstock

 

Imam 38 godina (u ljeto 39), a suprug ima 44 godine. Roditelji smo četvero djece, od kojih najmanja djevojčica ima sedam mjeseci, a najstariji će sin na ljeto imati 19 godina.

Tu nastaje cijeli problem jer moj suprug ne želi imati više djece i prirodna je regulacija začeća za njega neprihvatljiva. Posebno zato što je dvoje djece u pet godina začeto baš na taj način jer ja imam neredovite cikluse, a prekid odnosa činio bi me nesretnom. 

Iako, moram biti potpuno iskrena, ni ja ne bih željela imati više djeca, no spremna sam ih prihvatiti onoliko koliko mi ih Bog želi dati. Suprug i ja nismo skloni čestim odnosima, a ovako ih nemamo zapravo nikako. Nakon poroda imali smo odnos samo jednom, što je za mene neprihvatljivo.

To sam ispovjedila uz iskreno kajanje, ali me još uvijek jako muči jer znam da to nije po Božjem naumu. Suprug i ja smo nesretni u ovoj situaciji. Imamo skladan i vjeran brak već dvadeset godina i bojim se iskreno da bi on mogao potražiti neku drugu ženu iako nije sklon nevjeri.

Voljela bih čuti vaše mišljenje. Do tada Vas srdačno pozdravljam i želim obilje Božjeg blagoslova.

Nada

 

Odgovor:

Draga Nado,

Najprije čestitam i tebi i mužu na četvero djece koje ste već donijeli na svijet, koje odgajate i o kojima brinete.

Bračni par treba spoznati koliko je djece pozvan imati

Razumijem i poštujem vašu želju da broj vaše djece i ostane na njih četvero. Svaki bračni par treba u molitvi i razmišljanju – dakako, vodeći se ljubavlju, a ne sebičnošću – doći do ideje koliko je djece pozvan imati. Dakako da pritom treba imati vjere koja nadilazi ono vidljivo, a istovremeno realno prepoznati svoja ograničenja, bilo tjelesna, psihička, ekonomska ili druga.

Bračni čin ima veliku ulogu u zbližavanju bračnih drugova

No, bračni čin, koji i nakon što se ispunio taj broj djece i dalje ima veliku vrijednost u zbližavanju bračnih drugova, ima svoje objektivne zakone koje je Bog upisao u njega i koje valja poštivati. Kako i sama primjećuješ, kada ne činimo stvari «kako Bog zapovijeda» naša se savjest buni, a i gubimo blagoslov.

Bog ne dovodi svoju djecu u ‘nemoguće situacije’

Međutim, nije ispravno razmišljati na način da postoje samo dvije opcije: izvrgnuti se nerazumnom riziku trudnoće ili teško sagriješiti. Tako razmišljati, značilo bi smatrati Boga tiraninom koji svoju djecu, koju (navodno) ljubi, dovodi u nemoguće situacije. Boga jako boli kada imamo o njemu takvu pogrešnu sliku, koja nije rezultat našeg pristajanja uz Radosnu vijest Isusa Krista, nego uz žalosnu vijest koju nam đavao nastoji podvaliti. Razmisli – u tako postavljenoj situaciji Gospodin ispada negativac, budući da vas on dovodi u nepriliku, a grijeh koji vam se nudi ispada spasenje! Apsurdno, zar ne?

Suvremene metode prirodnog planirana imaju učinkovitost do 99,5%

Brojna istraživanja pokazuju da suvremene metode prirodnog planiranja obitelji, kada se ispravno primjenjuju, imaju učinkovitost do 99,5%. Također, različiti izvori potvrđuju da je takav način primjenjiv i u slučajevima neredovitih ciklusa. Ako je tome uistinu tako (a ne vidim zašto ne bi bilo), onda vaše posljednje dvije trudnoće možda samo ukazuju na to da način na koji ste vi do sada utvrđivali neplodna razdoblja nije pouzdan, dakle, trebalo bi pronaći bolji (koji, po svemu sudeći, postoji).

Trebamo obnoviti pouzdanje u Božji plan za našu spolnost

U tom smislu, prilažem vam slijedeće linkove, od kojih je prvi za članak o prirodnom planiranju obitelji, a druga dva vezana su s organizacijama koje se time bave i kod kojih se može dobiti potrebna edukacija.

 www.bitno.net/obitelj/spolnost/sto-je-prirodno-planiranje-obitelji/ 

www.fertilitycare.hr/prirodno%20planiranje.htm 

http://ppo.hr/ 

Ukoliko otkrijete zbog čega do sada prirodna metoda nije kod vas funkcionirala i uspijete to nadići, kod vas oboje obnovit će se pouzdanje u Božji plan za vašu spolnost. Vjerujem da ćete u tome i uspjeti i tako obnoviti radost bračnog darivanja.

Btb,

don Damir

Izvor: Studentski portal: SPAS (preneseno s dopuštenjem); Book.hr

Najčitanije

Na vrh