Vijesti

SVEĆENIK, EVANGELIZATOR I SVEUČILIŠNI PROFESOR // Preminuo otac Francis Martin, pionir Katoličke Karizmatske obnove

Otac Francis Martin, pionir Katoličke Karizmatske obnove, izvrstan bibličar, bivši profesor Svetoga Pisma na Papinskom institutu Ivan Pavao II., preminuo je 11. kolovoza

Iz života oca Francisa Martina

Otac Francis Martin za svećenika je zaređen 1956. godine u Opatiji sv. Josipa. Svećenik je Washingtonske nadbiskupije. Licencijat iz teologije stekao je na Papinskom sveučilištu sv. Tome 1959. godine. Doktorirao je 1978. godine na Papinskom biblijskom insitutu.

Bio je vrstan poznavatelj Svetoga Pisma. Predavao je na brojnim sveučilištima u svijetu – na sveučilištu Gregoriana u Rimu, Ecole Biblique u Jeruzalemu, Katoličkom sveučilištu u  Washington DC-u. Bio je viši suradnik na Međunarodnom forumu za vjeru i kulturu u Washingtonu, a kao profesor emeritus djelovao je na Dominikanskom sveučilištu, također u Washingtonu. Predavao je i na Franjevačkom sveučilištu u Steubenvilleu, te na Institutu za istraživanje braka i obitelji Ivan Pavao II.

Katolička karizmatska obnova

Otac Francis bio je jedan od pionira Katoličke karizmatske obnove, pokreta unutar Katoličke Crkve koji je ove godine proslavio 50. obljetnicu svoga postojanja. Evangelizirao je i putem Interneta. Svake je nedjelje objavljivao komentare Evanđelja na svom kanalu na Youtubeu, pojavljivao se na Katoličkoj televiziji te je priredio serijal o propovijedanju Božje riječi.

Posljednji ispraćaj oca Francisa Martina bit će 17. kolovoza.

Pokoj vječni, daruj mu, Gospodine!

Najčitanije

Na vrh