Duhovnost

KAKO DJELOTVORNO MOLITI KRUNICU

Svaki kršćanin bi trebao naučiti ovu lekciju Peto otajstvo Radosne krunice sadrži iznimno važne poruke za naš život

Peto Radosno otajstvo: Učimo se poslušnosti Duhu Svetomu

Foto: Josh Applegate, Unsplash

 

Tu bi lekciju svakako trebao naučiti svatko tko hodi Isusovim putem, naročito kršćani pozvani na ‘veće’ služenje u Crkvi…

Peto radosno otajstvo

Petim radosnim otajstvom obuhvaćen je Isusov život od dana prikazanja u hramu do njegove punoljetnosti koju je stekao navršivši dvanaest godina. (…) Tri je dana Marija proživljavala u ‘malom’ ona tri strašna dana koja će doći nakon smrti na križu, kad joj sin bude ležao u grobu. Ni njoj ni Josipu nije ta tri dana bilo lako. Bio je to Isusov prvi, a u Bibliji i jedini zapisani ‘neposluh’ prema roditeljima. (…) Marija je pokazala izvanrednu mudrost i duhovnu zrelost suprotstavivši se sinu usprkos njegovoj punoljetnosti, mudrosti i ispunjenosti Duhom Svetim.

Tu bi lekciju svakako trebao naučiti svatko tko hodi Isusovim putem, naročito kršćani pozvani na ‘veće’ služenje u Crkvi po određenom poslanju ili karizmi. Često mislimo kako smo spremni vršiti svoje poslanje i prije nego što to Bog odluči, no samo on zna čas kad nam je određeno da ‘započnemo’. Isus je imao Majku pored sebe koja ga je na neki način ‘spriječila’ da započne prerano. I mi imamo majku koja to čini, dakako, samo ako imamo dovoljno povjerenja u nju. Ta majka je naša Crkva! Pogledajmo povijest Crkve i vidjet ćemo koliko je puta Crkva dobro postupila u sličnim situacijama. Da bi nam se to dogodilo, trebamo pravilno razmišljati o poslušnosti Crkvi. Ako smo svoje pouzdanje stavili u Boga, naša je poslušnost Crkvi – Isusovu tijelu čija je on glava – upravo pouzdanje u Božju providnost. Sveti Maksimilijan Kolbe prekrasno je definirao poslušnost kao pouzdanje u Božju providnost.

Marija nas kroz to otajstvo uči poslušnosti Duhu Svetom. Shvatimo kako je za mnoge stvari u životu potrebna…

Ako nam Bog daje da mu na određeni način služimo, on će pronaći najbolje vrijeme

Ako nam Bog daje da mu na određeni način služimo, on će pronaći i najbolji način, te vrijeme i mjesto za početak našega djelovanja. Možda još nije došlo vrijeme jer mi, ili oni kojima trebamo služiti, još nisu za to spremni? (…) Sjedinjujući svoj život s Isusovim kroz to radosno otajstvo, pripremamo se za takve situacije u svom životu. Marija nas kroz to otajstvo uči poslušnosti Duhu Svetom. Shvatimo kako je za mnoge stvari u životu potrebna duhovna zrelost, koja posjeduje ne samo mudrost i znanje nego i iskustvo života, što ga ne može nadomjestiti ni jedna škola. Svaki je kršćanin svjedok svog života, a njegovo poslanje treba biti njegovo svjedočenje životom. Prije nego što se ‘prerano’ nekamo zaletimo, nastojmo sve što nam se u životu događa ‘vidjeti’ u Božjem svjetlu, kako bi to postalo našim dragocjenim iskustvom. (…)

Nabrojat ću samo neke od mogućih negativnih okolnosti u kojima smo se mogli naći kao djeca: neprisutnost jednog ili obaju roditelja; alkoholizam u obitelji; svađe roditelja; siromaštvo…

Pritom su najvažniji prvi mjeseci nakon začeća i prve godine života. Mnogi su u obitelji doživljavali različite negativnosti, koje su ostavile dubok trag u duši. To treba biti iscijeljeno kako više ne bi negativno utjecalo na naš stav prema Bogu, sebi, bližnjima i svijetu općenito. Nabrojat ću samo neke od mogućih negativnih okolnosti u kojima smo se mogli naći kao djeca:

– neprisutnost jednog ili obaju roditelja zbog smrti, razvoda ili bilo koje vrste odvojenog života;
– alkoholizam u obitelji;
– česte i teške svađe roditelja;
– teško siromaštvo;
– bezboštvo roditelja;
– teška bolest jednog od roditelja;
– ponižavanje i neprihvaćanje od okoline;
– usamljenost, odrastanje bez braće, sestara i prijatelja;
– razočaranje izgledom ili spolom… (…)

Ulomak iz knjige „Krunica – kako djelotvorno moliti krunicu“ autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a druge naslove autora potražite na webshopu naše Biblioteke Figulus ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh