Brak i odnosi

DIETRICH VON HILDEBRAND

Svaki brak ima svoj vlastiti zadatak

Svaki brak ima svoj vlastiti zadatak

Foto: Shutterstock

 

Jednom riječju, u svakom braku Bog daje partnerima određen zadatak uz obveze koje svaki brak sadržava: uzajamnu ljubav i bračnu vjernost.

Stoga je važno razumjeti određeno značenje svakog braka, poseban poziv koji Bog upućuje supružnicima: ostvarenje idealnog braka ili herojsko trpljenje križa nesretnoga braka. Jedinstveno i od Boga ustanovljeno značenje braka mora se otkriti u svakom braku, premda se njegov zadatak razlikuje prema onome što izgleda kao najveća mogućnost koja se može doseći u danom sjedinjenju dviju osoba.

No to nas ne smije zavesti da povjerujemo kako objektivni oblik braka kao takav ne cilja u subjektivno ispunjenje potpunog sjedinjenja ljubavi i da svi drugi brakovi koji se mjere prema božanskom nauku braka predstavljaju promašaj. Brak kao takav ne postoji kao iskušenje za supružnike i ne služi kao škola odricanja, nego kao sjedinjenje dvoje ljudi u potpunom savezu neizmjerne ljubavi i tako, na najuzvišeniji način, kao odražavanje saveza između Isusa i duše.

Iz knjige ‘Brak: otajstvo vjerne ljubavi’ autora Dietricha von Hildebranda. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh