Duhovnost

PAPA FRANJO:

Susrećemo mnoge napaćene, uključujemo li se u njihove potrebe? Prema Isusovim kriterijima prijatelji su drugi: oni koji su mu služili u najslabijima. To je zato što je Sin Čovječji potpuno drugačiji Kralj, koji siromahe naziva braćom, koji se poistovjećuje s gladnima, žednima, strancima, bolesnima, zatvorenicima i kaže: što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!

Foto: VaticanNews.eng/YouTube, Screenshot

Foto: VaticanNews.eng/YouTube, Screenshot

 

Pozvani smo na milost

U svojim razmišljanjima u molitvi Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju, 26. studenoga na svetkovinu Krista Kralja, papa Franjo nas je podsjetio da smo pozvani iskazivati samilost, milosrđe i nježnost, što su kriteriji po kojima će nas suditi Gospodin.

Oporavljajući se od simptoma nalik gripi, papa Franjo predvodio je molitvu Anđeoskoga pozdravljenja iz svoje rezidencije u Domu svete Marte u Vatikanu, umjesto s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači, mjesta gdje inače uobičajeno predvodi nedjeljnu molitvu. Monsinjor Paolo Braida, predstojnik Ureda u Državnom tajništvu, pročitao je Papina razmišljanja prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja i Papine dodatne nakane nakon molitve, prenosi Vatican News.

Svetkovina Krist Kralja

Papa je u svom pripremljenom govoru podsjetio na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenja – posljednju nedjelju liturgijske godine – kada nam Evanđelje govori o Posljednjem sudu, naglašavajući nam da će se ono temeljiti na našoj brizi jednih za druge kroz milosrđe i ljubav.

Nebeski kriteriji nasuprot svjetovnim

Podsjetivši na prikaz opisan u Evanđelju kraljevske dvorane u kojoj Isus sjedi na prijestolju, a svi narodi svijeta okupljeni su pred Njegovim nogama, Papa je rekao kako su blagoslovljeni prikazani prijateljima Kralja. Oni su ti koji su hranili gladne, brinuli se za bolesnike i potrebite, te su posjećivali zatvorenike, piše vaticannews.va.

To je u velikoj suprotnosti, primijetio je Papa, ispraznim zemaljskim kriterijima. Kraljevi prijatelji trebali bi biti oni koji su mu dali bogatstva i moć, koji su mu pomogli osvojiti teritorije, pobjeđivati u bitkama, koji su ga učinili velikim među ostalim vladarima ili, možda, „zvijezdom“ s naslovnica ili na društvenim mrežama, a on bi im trebao reći: Hvala vam, jer ste me učinili bogatim i slavnim, onim kojemu se zavidi ili koji drugima ulijeva strah u kosti. To je prema mjerilima svijeta, komentirao je rimski biskup.

Pomagati drugima

Prema Isusovim pak kriterijima, nastavio je Papa, prijatelji su drugi: oni koji su mu služili u najslabijima. To je zato što je Sin Čovječji potpuno drugačiji Kralj, koji siromahe naziva braćom, koji se poistovjećuje s gladnima, žednima, strancima, bolesnima, zatvorenicima, i kaže: što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!

Gospodin, naš Kralj osjetljiv je na problem gladi, na potrebu za domom, bolest i tamnicu, istaknuo je Sveti Otac. Sve su to stvarnosti koje su nažalost uvijek vrlo aktualne, istaknuo je Papa. Naše ulice vrve gladnima, beskućnicima, često slabo odjevenima: susrećemo ih svaki dan. Pa i što se tiče bolesti i zatvora, svi znamo što znači biti bolestan, činiti pogreške i snositi za njih posljedice, naglasio je.

Suosjećanje i milosrđe

Evanđelje naglašava da smo blagoslovljeni ako iskazujemo milosrđe puno ljubavi kroz svoje služenje ljudima kojima je potrebna naša pomoć i društvo, ne ignorirajući ih niti odbijajući, već osiguravajući im hranu, piće, odjeću, sklonište i pratnju, istaknuo je papa Franjo. To su onda Kraljevi prijatelji, budući da se ističu slijedeći Njegov primjer suosjećanjem, milosrđem, nježnošću. Oni oplemenjuju srce i silaze kao ulje na rane onih koji su ranjeni životom, kazao je rimski biskup.

Papa je u svojim promišljanjima preporučio da svatko od nas preispita vlastiti život te koliko prepoznajemo i vjerujemo u središnje mjesto milosrđa, snagu ljubavi, te koliko je milosrđe prijeko potrebno za nas vjernike. Istaknuo je da se zapitamo jesmo li Kraljevi prijatelji, odnosno osjećamo li se osobno uključenim u potrebe napaćenih ljudi koje susrećemo na svom životnom putu.

Neka nam Marija, Kraljica neba i zemlje, pomogne ljubiti Isusa, našega Kralja, u njegovoj najmanjoj braći.

Izvor: Vaticannews.va

Za Book.hr priredila A. P.

Preporučujemo knjigu „Franjo među vukovima“ autorâ Marca Politija.

Knjigu možete nabaviti putem webshopa naše Biblioteke Figulus ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh