Duhovnost

SLOBODA

Stvoren si za nebo. Kako se za njega pripremiti Kakvo je moje duševno stanje? Čime hranim svoju dušu?

Foto: Shutterstock

 

Kada dođemo na svijet, mi smo poput spužve. Promatrajte djecu, koja odrastajući upijaju sve oko sebe, uključujući dobre i loše navike svojih roditelja i svoje okoline. Bog nas je stvorio da na taj način učimo, sazrijevamo i osamostaljujemo se za život. Međutim, budući da smo toliko skloni upijati ono što nas okružuje, ciljem nam može postati težnja da budemo poput onoga drugoga i da imamo poput onoga drugoga, očekujući da će nas to ispuniti i usrećiti. Postajemo navezani. Ne postoji nijedno stvorenje, nijedna stvar koja bi u konačnici mogla ispuniti ljudsko srce.

Budući da smo mi više od samoga tjelesnog organizma, tijela i duše, trebamo voditi brigu i o svojem duhu

To može učiniti jedino naš Gospodin, naš Stvoritelj. Stoga, kada govorim o navezanosti, pritom mislim na sklonost koju kao ljudska bića imamo da svoje vrijeme, usmjerenost i energiju trošimo na prolazne stvari, umjesto da se bavimo onime što je vječno i što se ne mijenja. Svi se slažemo da je tjelesno zdravlje važno i da ne žalimo tome posvetiti vrijeme i na njega potrošiti novac. Međutim, budući da smo mi više od samoga tjelesnog organizma, tijela i duše, trebamo voditi brigu i o svojem duhu. Kakvo je moje duševno stanje? Čime hranim svoju dušu? Nezdrave navezanosti na stvari i ljude nas ne čine slobodnima tražiti zdravlje naše duše, nego nas više odvlače od naših istinskih potreba za mirom, zadovoljstvom, zahvalnošću i radošću. Za njima naša duša čezne, a možemo ih pronaći jedino u Bogu.

Molitva nam bistri misli. Ona je poput kompasa kojim razlikujemo dobro od lošega te nam pokazuje smjer nebeskih stvarnosti…

Ako nismo na oprezu, materijalizam nas lako može obuzeti. Pritom je apsolutno ključno odvojiti vrijeme za Boga. Molitva nam bistri misli. Ona je poput kompasa kojim razlikujemo dobro od lošega te nam pokazuje smjer nebeskih stvarnosti, koje su nepromjenjive istine koje bi trebale ravnati našim životima. Moramo znati da smo samo hodočasnici u ovome zemaljskom životu. Ne bismo se trebali previše prepustiti blagodatima koje ovaj život pruža. Nismo stvoreni za ovaj svijet pa zašto u njega polagati sva svoja nadanja? Dakle prije svega se treba izboriti za to da vodite snažan duhovni život, da moleći svoje misli i srce održavate čistima, jer tako ćete donositi ispravne odluke. Pronađite koji su skriveni lažni idoli u vašem životu i odbacite ih, a slijedite samo ono što je doista važno.

Iz knjige „Putokaz za nebo” autora Randya Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh