Aktualnosti

MOLITVA DJECE

Što u Očenašu znači „budi volja Tvoja“ Što prvo pomisliš kad u Očenašu moliš „budi volja Tvoja“?

Što u Očenašu znači „budi volja Tvoja“

Foto: Shutterstock

 

Papa Franjo je na jučerašnjoj općoj audijenciji, u srijedu 20. ožujka, na Trgu sv. Petra tumačio molitvu Očenaša.Ako molimo, to je zato što vjerujemo da Bog može i želi preobraziti stvarnost tako što će nadvladati zlo dobrim“, poručio je Papa.

Papa je ukazao na to da nas Očenaš uvijek iznova podsjeća da Božja volja želi dobro svijetu. Gospodinova molitva „u nama rasplamsava istu ljubav prema Isusu za volju Oca, plamen koji nas tjera da preobrazimo svijet ljubavlju“, prenosi CNA.

Katehezu je nastavio primjerom Isusove molitve u Getsemanskom vrtu. Isus je, rekao je, molio Oca da mu oduzme patnju, ali je također rekao: „Ipak, ne moja volja, nego tvoja“. U tom trenutku „Isus je slomljen od zla svijeta, ali se pouzdano prepušta oceanu ljubavi Očeve volje“, rekao je Papa. Poslušnost Gospodinu nije kao poslušnost robovlasniku ili potčinjavanje volje nepromjenjivoj sudbini. Stoga, moliti se: „Budi volja Tvoja“, nije „ropski“ čin. „Naprotiv, to je molitva puna čvrstog povjerenja u Boga koji želi dobro za naš život i spasenje“, rekao je. Bog želi da njegova djeca budu slobodna, a Njegova je ljubav ta koja daje tu slobodu: „Zapravo, Očenaš je molitva djece, ne robova, nego djece koja poznaju srce svoga oca i sigurna su u njegov plan ljubavi.“

Bog ti je blizu

Ukazuje ovdje Papa i na priču o Zakeju, tvrdeći da je Božja ljubav poput one koju su iskusili poreznici i grešnici. Zakej se popeo na drvo želeći vidjeti Isusa, no nije znao da ga je Bog već mnogo ranije tražio: Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska stasa. Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: „Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.“ On žurno siđe i primi ga sav radostan. (Lk 19,3-6)

Isus je Zakeja tražio prije nego što je Zakej tražio njega: „Bog svojom ljubavlju kuca na vrata naših srca. Zašto? Da nas privuče k sebi, da nas nosi naprijed prema putu spasenja. Bog je blizak svakome od nas svojom ljubavi i svojom nas rukom vodi prema spasenju. Koliko ljubavi stoji iza ovoga!“ rekao je papa Franjo.

Papa je na kraju ohrabrio ljude da sa sviješću i pouzdanjem mole za Božju volju za svoj narod i svijet pred licem zla kao što su rat, zloupotreba moći i iskorištavanje, riječima: „Neka bude volja tvoja.“

Marijana Daničić, Book.hr; Izvor: Catholic News Agency

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh