Duhovnost

TAJNA SHMITE

Što je židovska Shmita, i kako ona utječe na svakog pojedinca?

Foto: Screenshot

 

Što je Shmita? To je drevna tajna stara preko 3000 godina, a utječe na sve – od događaja 11. rujna do rasta i pada gospodarstva, Prvog i Drugog svjetskog rata, osnivanja država i njihova pada. To je najpreciznija biblijska tajna koja se sada obistinjuje.

Ona utječe na svakog čovjeka, od dana njegova rođenja.

Što je Shmita?

Shmita na hebrejskom znači „otpuštanje“. Također može značiti i doslovno „pad“ ili „propast“. Naime, Bog je na Sinaju dao Zakon Izraelu. Otada svaku sedmu godinu slave šabatnu (subotnju) godinu, godinu počinka. Prva Shmita u modernom Izraelu bila je 1951./52. (5712. u hebrejskom kalendaru). Taj se počinak zove Ahmita: ništa ne siju, ne žanju. Na posljednji dan Shmite, 29. dan, koji se zove Elul, sve bi se izbrisalo: dugovi, krediti… Ali ako bi se Izrael okrenuo protiv Boga, Shmita bi se ‘spustila’ na narod kao osuda.

U ciklusu od 7 godina sve se briše. U 586. godini prije Krista Jeruzalem je bio uništen, a izraelski je narod bio odveden u Babilonu gdje je u ropstvu proveo 70 godina. U Bibliji piše da su prije toga Izraelci prekršili više Shmita, što ukazuje na zapanjujuću stvar: Shmita može izbrisati i gradove i narode.

U posljednjih 40 godina u svijetu je bilo pet velikih prekretnica. Prva je bila 1973., druga 1980., treća 1987., četvrta 2000., a peta 2007. – kada je započela velika ekonomska recesija. Razmak između pojedine prekretnice je upravo sedam godina. Svaka ta godina bila je Shmita godina. Svaka od njih se dogodila prema određenom vremenu u Bibliji. Neke od ovih stvari su se dogodile točno u sekundu.

Kada je počela prva od ovih pet Shmita (1937./1938.), propao je Wall Street. Velika recesija 2007./2008. započela je točno na dan Shmite, Elul, 29. dan, koji je određen za brisanje financijskih dugova, kada je propalo cijelo tržište dionica. Na dan vrhunca Shmite, bio je najveći financijski krah u američkoj povijesti.

Shmita ima puno izraza i tajni, a jedna od njih zove se „tajna kula“

Shmita ima puno izraza i tajni, a jedna od njih zove se „tajna kula“. U Bibliji riječ za kulu je „Migdal“, na HEBREJSKOM „Gadal“, a znači „veličinu“. Kula obilježava podizanje naroda i rast moći. Primjerice podizanje Babilonske kule. Od srednjeg vijeka najveći su se tornjevi nalazili u Europi. Središte moći bilo je u Europi, ali otprilike 1870. dogodila se promjena kada se je počela podizati, Clock Tower Building,  najveća kula, u Americi, Novoj zemlji. Sljedeće godine Amerika je postala najjača gospodarska sila na svijetu. Amerika od tada, kako joj moć raste i raste, gradi najviše kule na zemlji. I tu postoji povezanost sa Shmitom. Na kraju Drugog svjetskog rata, kada se Amerika nalazi na vrhuncu svoje moći, odlučeno je da se podigne nova kula koja simbolizira američku moć. Tako je izgrađen Svjetski trgovački centar (World Trade Center). Izgradnja ove kule je zamišljena 1959., u Shmita godini, a počeli su je graditi 1966., Shmita godina. Građena je u razdoblju od sedam godina, koliko traje razdoblje Shmite. Gradnja je završena 1973., koja je također godina Shmite. Ova kula je također uništena u godini Shmita, 2001. godine…

Tijekom Shabat godina, trebali bismo se usredotočiti na svoj duhovni život, a manje na materijalan. Više o tome zašto smo potrebni, nego što je nama potrebno…

Više poslušajte ovdje:

Izvor: Izdavačka kuća Kyrios (Facebook)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh